Vlada ima predlagani predlog za dobro izhodišče. Foto: RTV SLO
Vlada ima predlagani predlog za dobro izhodišče. Foto: RTV SLO
Jože P. Damijan
Damijan je prepričan, da se blaginja prebivalcev ne bo zmanjšala. Foto: RTV SLO
Andrej Bajuk
Vodja NSi-ja in finančni minister je zadovoljen z delom skupine. Foto: RTV SLO

Predlogi vključujejo davčno reformo, ki bi razbremenila gospodarstvo in poenostavila davčne postopke, reformo sistema socialnih transferjev, spremembe pokojninskega sistema, ki bo nagrajeval daljšo delovno aktivnost, in spremembe zdravstvenega sistema.

Vladni odbor za reforme je predlagal tudi vrsto ukrepov za privatizacijo in umik države iz gospodarstva ter izboljšanje uporabe in pretoka znanja.

Tudi enotna davčna stopnja
Po pričakovanjih je v predlogu omenjena tudi uvedba enotne davčne stopnje, vendar ob spremljavi socialnih popravkov, ki naj bi preprečevali zmanjšanje blaginje državljanov. Odbor je vladi predlagal transparenten davčni sistem brez vseh olajšav, ki bi davčno administriranje zmanjšal na minimum.

Po besedah vodje odbora Jožeta P. Damijana je namen predlaganih ukrepov zagotovitev konkurenčnosti slovenskega gospodarstva in večjo blaginjo prebivalcev na daljši rok.

Za sprejetje 15 mesecev
Damijan je zagotovil, da je predlog reform uravnotežen in proračunsko vzdržen. Ker zahteva spremembo velikega števila zakonov, pa bo njegovo udejanjanje trajalo kar nekaj časa. Za zdaj je predvideno obdobje sprejemanja reforme 15 mesecev.

Vlada bo predlog v prihodnjih dneh predstavila javnosti, usklajen koncept reform pa naj bi sprejela do 20. oktobra.

Janša si želi konsenza
Premier Janez Janša je dejal, da si želi čim večje soglasje o predlaganih reformah in podporo vsaj dela opozicije. Po njegovem mnenju so predlogi reform uravnoteženi, tako da pri tistih ukrepih, ki imajo negativne socialne posledice, predlagajo ukrepe na socialnem področju, ki bodo to nevtralizirali.

Glavni cilj je po Janševih besedah povečati konkurenčnost gospodarstva in pospešiti gospodarsko rast ter s tem zagotoviti podlago za večjo blaginjo. Glede enotne davčne stopnje je Janša dejal, da je predlagana tudi visoka splošna olajšava, ki bo obvarovala najnižje sloje.

Koalicija hvali, opozicija graja
Predsednika koalicijskih SLS-a in NSi-ja Janez Podobnik in Andrej Bajuk sta zadovoljna s predlogi izhodišč gospodarskih reform. Podobnik meni, da je odbor za reforme opravil dobro delo in dober nabor izvajanja strategije razvoja Slovenije.

Finančni minister Bajuk je strategijo ocenil za ključni dokument, ki žanje široko podporo. Poudaril je možnost javne razprave, še posebej glede višje gospodarske rasti in ohranitve socialne države.

Po mnenju LDS-a je predlog reform na nekaterih področjih zelo nedodelan in slab. Po mnenju prvaka stranke Antona Ropa vlada ni predstavila nič novega, zato je predlog razočaranje. Še posebej kritičen je do enotne davčne stopnje, izrazil pa je zadovoljstvo nad samim začetkom razprave o strategiji razvoja.

Za SD je predlog neusklajen, Vlado Dimovski pa je dodal, da vlada ni upoštevala nekaterih evropskih direktiv in evropske socialne listine. V SNS-u menijo, da je predlog zelo dober, predsednik Zmago Jelinčič pa je opozoril, da je potrebno še precej narediti.

ZSSS nezadovoljen
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pa so glede predlagane uvedbe enotne davčne stopnje povedali, da bo povzročila velike spremembe na področju socialne varnosti in padec standarda delavcev.