Janša te dni predstavlja predloge Damijanovih strukturnih reform. Foto: EPA
Janša te dni predstavlja predloge Damijanovih strukturnih reform. Foto: EPA
Jože P. Damijan
Predlogi reform naj ne bi bili radikalni. Foto: RTV SLO

Janša je vodje poslanskih skupin in predsednike koalicijskih strank pred jutrišnjo sejo vlade seznanil s predlogom gospodarskih in socialnih reform za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Dokument še vedno nosi oznako zaupno.

V četrtek predstavitev še za druge
V četrtek naj bi Janša skupaj z vodjo odbora za reforme Jožetom P. Damijanom in direktorjem makroekonomskega urada Janezom Šušteršičem izhodišča reform predstavil predsedniku DZ-ja, predsednikom in vodjem poslanskih skupin strank DZ-ja ter poslancema madžarske in italijanske narodne skupnosti.

Za predlog dva meseca
Odbor za reforme je izhodišča strukturnih reform, ki jih je vladi predstavil v petek, pripravljal dva meseca in pol, po mnenju premierja Janše in vodje odbora Jožeta P. Damijana pa gre za kakovostne in medsebojno usklajene ter ne radikalne predloge. Širša javnost naj bi za vsebino predlaganih reform izvedela konec tedna. Vlada naj bi usklajen koncept reform sprejela do približno 20. oktobra.

Reforme za konkurenčno gospodarstvo
Kot je znano, nej bi odbor med drugim pripravil koncepte reform v zvezi s konkurenčnostjo gospodarstva, izhodišča za davčno reformo z elementi enotne davčne stopnje ter predloge sprememb socialnega, pokojninskega, zdravstvenega sistema in trga dela.