Foto:
Foto:
Vodja poslanske skupine ZLSD-ja Miran Potrč

Po Ropovih besedah vlada tudi ni predstavila svojih prioritet, ampak le splošne cilje in seznam zakonov, ki naj bi jih sprejela letos.

Rop je posebej izpostavil tri področja, po mnenju LDS-a, slabega dela Janševega kabineta. To so zunanjepolitično, javnofinančno področje ter področje dela, družine in socialnih zadev.

Rop je dodal še, da je bilo obdobje stotih dni obdobje izgubljenih priložnosti, velikih obljub in razočaranj ter da se Sloveniji v obdobju zadnjih treh mesecev ni uspelo uveljaviti kot enakopravni partnerici v Evropski uniji in odnosih z Italijo in Avstrijo.

Po njegovem mnenju je "skrajni čas, da vlada zaviha rokave, namesto da se ukvarja s fasado, ustanavljanjem komisij, obtoževanjem in namesto da skloni glavo, ko gre za mednarodne odnose in uveljavljanje Slovenije v Evropski uniji".

Napačna zlasti zunanja politika
Z odnosom vlade do slovenske zgodovine, preteklosti in tudi protifašističnega boja je Slovenija poslabšala svoj položaj v odnosu do Italije in Avstrije ter tudi položaj slovenske manjšine v obeh državah. Pri odnosih z Avstrijo se je Slovenija odzivala neustrezno, prepočasi in premalo odločno, meni Rop.

ZLSD: Vlada le kadrovala
ZLSD ugotavlja, da se je vlada v prvih stotih dneh ukvarjala predvsem s kadrovskimi zadevami in ne z izpolnjevanjem predvolilnih obljub.

Vodja poslanske skupine ZLSD-ja Miran Potrč je dejal, da je bilo med predlogi vlade, vladnega sveta in tudi vladnega programa veliko razhajanj in razlik.

Vlada je v prvih treh mesecih delovanja postavila pod vprašaj tudi obljube o spoštovanju socialnega partnerstva, meni Potrč. O vladnem programu za letos je Potrč opozoril, da je sprejemanje velike večine zakonov predvideno v zadnjih mesecih letošnjega leta, kar postavlja pod vprašaj kakovost sprejetih zakonov.