Nižji RTV-prispevek bi privedel do programskega usihanja. Foto: BoBo
Nižji RTV-prispevek bi privedel do programskega usihanja. Foto: BoBo

Vlada je namreč 23. avgusta sklenila, da se bo RTV-prispevek prihodnje leto znižal za deset odstotkov. Gospodinjstva bi tako po novem plačevala 11,48 evra mesečno, kar je 1,2 evra manj kot letos.

RTV Slovenija je že pred sprejetjem vladnega sklepa ustanoviteljico opozarjala na posledice morebitnega znižanja RTV-prispevka. Po njihovih besedah bo izvajanje javne službe v primeru takšnega znižanja prispevka ogroženo, programsko ustvarjanje okrnjeno in predvsem v škodo razvoja demokratične družbe.

Programsko usihanje medijskega servisa
Vodstvo RTV Slovenija je namreč "prepričano, da si niti država kot ustanoviteljica niti gledalci, poslušalci in spletni uporabniki RTV SLO v letu 2013 ne želijo programskega usihanja nacionalnega medijskega servisa".

Zato so ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter vsem poslanskim skupinam posredovali predlog dopolnila k 55. členu predloga zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014. Z dopolnilom predlagajo, da prispevek tudi prihodnje leto ostane pri 12,75 evra na gospodinjstvo. Ob tem so jih pozvali, naj predlog dopolnila posredujejo v obravnavo in podprejo.

Nadaljevanje procesa racionalizacije
"Številni ekonomski razlogi, ki so bili že večkrat predstavljeni javnosti, kljub zahtevnemu stanju v državi narekujejo vsaj ohranitev sedanje višine RTV-prispevka za nadaljnje izvajanje javne službe nacionalnega medijskega servisa po zakonu o RTV SLO in zakonu o medijih," ocenjuje vodstvo RTV Slovenija. Ob tem pa se obvezujejo, da bodo še intenzivneje nadaljevali proces racionalizacije delovanja in izboljšanje poslovnih procesov.

Načrtovanemu znižanju prispevka nasprotujejo tudi ustvarjalci programov RTV SLO. Ti so prejšnji teden pozvali poslance, vlado in pristojno ministrstvo, naj ravnajo razumno in preprečijo načrtovano znižanje prispevka. Ob tem napovedujejo, da bodo aktivnosti za ohranitev javne RTV SLO nadaljevali s komuniciranjem z javnostjo in tudi s protesti, ki jih bodo, če bo treba, tudi zaostrili.