Rupel je poslancem odgovoril, da o tem, zakaj ni šel na gospodraski forum v Rusijo, premier presoja sam. Foto: EPA
Rupel je poslancem odgovoril, da o tem, zakaj ni šel na gospodraski forum v Rusijo, premier presoja sam. Foto: EPA
Sergej Lavrov
Ruski zunanji minister Lavrov je sicer odpovedal obisk Ruske kapelice na Vršiču, vendar oktobra prihaja na obisk v Slovenijo. Foto: EPA
Rupel o aktualnih zadevah

Predlogi obstajajo tako na dvostranski ravni kot v okviru pogajanj Hrvaške z EU-jem, je še povedal zunanji minister in izrazil upanje, da se bo prisluškovalna afera čim prej zaključila.

Rupel je na seji odbora odgovoril na poizvedovanje opozicije o vzrokih za Janševo odpoved udeležbe na gospodarskem forumu v Rusiji 9. in 10. junija in dodal, da "ni šlo za škodljivo odpoved", kar dokazuje tudi dejstvo, da bo ruski zunanji minister Sergej Lavrov oktobra obiskal Slovenijo.

Poslanec Aurelio Juri iz SD-ja je bil namreč prepričan, da je bila odpoved neprimerna in škodljiva za Slovenijo, zlasti neprimerno pa se mu je zdelo, da delegacija odbora, ki je bila v tednu po forumu na obisku v ruski dumi, ni bila seznanjena ne z odpovedjo ne z vzroki zanjo.

Lavrov je odpovedal obisk na Vršiču
Jožef Školč iz LDS-a je ministra vprašal, kaj je bilo za premierja pomembnejše od udeležbe na forumu v Rusiji, kjer naj bi se Janša sestal tudi z Vladimirjem Putinom. Nastalo škodo v slovensko-ruskih odnosih naj bi po njegovem mnenju kazala odpoved Lavrova na slovesnosti pri Ruski kapelici na Vršiču.

Ministrove izjave je potrdil tudi njegov telefonski pogovor z ruskim kolegom Lavrovom, na katerem sta potrdila prijateljsko raven meddržavnih odnosov in dejstvo, da je bil razlog odpovedi obiska Vršiča res zgolj prezasedenost.

Rupel je pojasnil, da je šlo pri tem le za preložitev obiska, in poudaril, da je o zadevi že vse povedal in poslancem svetoval, da se za dodatna pojasnila obrnejo na premiera. Opozicijo je še obtožil pogrevanja in brskanja po zadevah, ki niso pomembne in aktualne.

Rupel o aktualnih zadevah