Foto:
Foto:
Rupel se je podpisal pod vabilo Zbora za republiko.
Pod pobudu je podpisan tudi predsednik Nove Slovenije Andrej Bajuk.

Srečanje Zbora za republiko je po Ropovih besedah zastavljeno izrazito strankarsko, kar je jasno že zaradi podpisnikov pobude. Gre za strankarsko diskusijo o preteklosti, ocenjuje Rop. Takšna diskusija po njegovih besedah vlade in Ropa ne zanima.

Kot je znano, se je Rupel skupaj s 25 pobudniki, med njimi sta tudi prvaka opozicije Janez Janša iz SDS-a in Andrej Bajuk iz NSi-ja, podpisal pod vabilo na javno tribuno Zbora za republiko.

Kaj je Zbor za republiko?
O Zboru za republiko je javnost prvič slišala v torek, ko se je 26 pobudnikov s prvopodpisanim zunanjim ministrom Ruplom podpisalo pod vabilo za javno tribuno tega zbora na temo Narod, nacija, država - slovenski nacionalni interes po vstopu v Evropsko skupnost, ki bo prihodnjo sredo v Cankarjevem domu v Ljubljani. Kot so zapisali v vabilu, Zbor za republiko naj ne bi bil forum posameznikov, ki bi želeli ohranjati pridobitve iz preteklosti ali pripravljati prednosti za posamezno politično opcijo, ampak odprta politična struktura za odprto družbo. Ob tem so še zapisali, da bi se v letošnjem volilnem letu zbor lahko razvil v zmagovito koalicijo državotvornih in demokratičnih strank.

Člani Zbora za republiko
Med drugim so pod pobudo podpisani še vrhovna državna tožilka in nacionalna predstavnica v Eurojustu Barbara Brezigar, podpredsednik strokovnega sveta SDS in nekdanji ustavni sodnik Peter Jambrek, urednik Nove revije Niko Grafenauer, predsednik SDS Janez Janša, predsednik NSi Andrej Bajuk, pisatelj in publicist Drago Jančar, profesor filozofije in redni član SAZU-ja Tine Hribar ter predsednik SAZU-ja Boštjan Žekš.