Foto:
Foto:
Anton Rop je pojasnil razloge za svojo odločitev.
Dimitrij Rupel je zavrnil vse očitke.

Kot je bilo pričakovati, so predlog premierja Antona Ropa podprli poslanci LDS-a, ZLSD-ja in DeSUS-a ter dela opozicije, medtem ko so poslanci SDS-a, Nove Slovenije in SLS-a vzeli zunanjega ministra v bran.

O Ropovem predlogu za imenovanje Iva Vajgla za novega zunanjega ministra bo DZ odločal v torek, ko naj bi potrdili tudi izvolitev sedmih poslancev iz Slovenije v Evropskem parlamentu.

Rop za enotnost vlade
Premier Anton Rop je kot glavni razlog za razrešitev zunanjega ministra Dimitrija Rupla navedel, da želi zagotoviti enotnost vlade.

Priznal je, da je o ministrovi razrešitvi večkrat razmišljal, da pa se je zanjo odločil šele po vse bolj aktivnem notranjepolitičnem angažmaju ministra Rupla v zadnjih mesecih. To je povzročilo, da sem izgubil zaupanje, ki je temeljno za to, da vlada deluje enotno, je dejal premier.

Rupel zavrnil vse očitke
Minister Rupel je predlog za razrešitev označil kot neprimeren, za katerega premier nima drugega argumenta kot argument moči.

Glede razloga razrešitve, njegove udeležbe na Zboru za republiko, je poudaril, da gre za odprto skupino in da mu je Rop zameril njegovo osebno prepričanje. Menil je še, da gre za politično discipliniranje, je pa poudaril, da bo spoštoval, kar bo sklenil DZ, in da se namerava vrniti vanj.

Janša: Osebni razlogi za zamenjavo
Janez Janša (SDS) je menil, da predlog premierja ni utemeljen z vsebinskim delom ministra, ampak gre za konceptualna razhajanja.

Tudi v SLS-u predloga za zamenjavo Rupla ne nameravajo podpreti, saj so prepričani, da je dober zunanji minister, njegova razrešitev pa bi povzročila negativne posledice za Slovenijo.

V ZLSD-ju bodo predlog premierja podprli, je v imenu poslanske skupine dejal Miran Potrč. Poudaril je, da je Rupel s svojimi dejanji jasno povedal, kaj si misli o svoji vladi, da je potrebna sprememba oblasti in da želi pri tej spremembi sodelovati.