Foto:
Foto:

Prva srečanja med visokimi predstavniki Slovenije in Uzbekistana so bila namenjena okrepitvi dvostranskih, predvsem gospodarskih stikov med državama ter seznanitvam z razmerami v regiji v luči slovenskega predsedovanja Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) leta 2005.

Rupel je z uzbekistanskim kolegom Sadikom Safajevom podpisal sporazum o spodbujanju in vzajemni zaščiti investicij ter protokol o sodelovanju med zunanjima ministrstvoma obeh držav.

Sogovornika predstavila razmere v regijah
Slovenski zunanji minister je sogovornikom predstavil tudi vključevanje Slovenije v Evropsko unijo in zvezo NATO, trenutni razvoj znotraj EU-ja ter aktualne notranjepolitične in gospodarske razmere v Sloveniji. Safajev je predstavil položaj v Srednji Aziji s poudarkom na
razmerah, povezanih z Afganistanom, podobno pa je Rupel na željo uzbekistanskih sogovornikov orisal razmere v Jugovzhodni Evropi.

Za EU je Uzbekistan drugi največji trgovinski partner v Srednji Aziji, v Uzbekistanu pa s tehnično-finančno pomočjo EU-ja gradijo prometne povezave proti Kitajski in Kaspijskemu jezeru ter naprej v Evropo.