Rupel je izrazil upanje, da bodo Evropska unija in ZDA ostale enotne pri vprašanju Kosova, Bližnjega vzhoda in medkulturnega dialoga. Foto: RTV SLO
Rupel je izrazil upanje, da bodo Evropska unija in ZDA ostale enotne pri vprašanju Kosova, Bližnjega vzhoda in medkulturnega dialoga. Foto: RTV SLO
Rupel čez lužo

Sicer pa sta Dimitrij Rupel in Condoleezza Rice obravnavala tudi druge mednarodne teme, kot so vprašanje statusa Kosova, energetska varnost in varovanje okolja.

Po pogovoru je Rupel dejal, da sta se srečala v zelo zanimivem času. Poudaril je, da je beseda tekla tudi o transatlantskih odnosih, deloma tudi o odnosih med ZDA in Slovenijo, ter dodal, da je Riceovo povabil na obisk v Slovenijo v času slovenskega predsedovanja Uniji, ko bo vrh EU-ja in ZDA. Napovedal je tudi vabilo za predsednika Georgea Busha.Omenjeni vrh naj bi se sicer odvil aprila ali junija 2008.

Rupel je obiskal tudi svetovalca za nacionalno varnost ZDA Stephena Hadleya.

Rupel že tudi s kongresnikoma
Že v sredo sta Rupla sprejela tudi demokratski kongresnik Robert Wexler s Floride in kongresnik slovenskega rodu James Oberstar iz Minnesote. Rupel je med drugim izrazil zadovoljstvo, ker je Washington pred kratkim uvrstil Slovenijo v prvo kategorijo držav, ki se bojujejo proti trgovini z ljudmi. Oberstar pa je povedal, da je skupaj z vsemi prebivalci Minnesote, ki so slovenskega rodu, ponosen na slovenske dosežke od osamosvojitve.

"Ob tem, ko govorimo o problemih v Evropi in se skušamo čim bolj pripraviti na naše predsedovanje, se pogovarjamo tudi o medsebojnih odnosih, ki so zelo dobri," je po srečanju pojasnil Rupel.

Rupel čez lužo