Foto:
Foto:
Anton Grizold, minister za obrambo

To je na konferenci o varnostni politiki v Münchnu dejal zunanji minister Dimitrij Rupel.

Poudaril je, da Slovenija čezatlantskemu sodelovanju pripisuje velik pomen ter se zavzema za delitev dela in kompatibilnost med EU-jem in Natom, ni pa za podvajanje zmogljivosti med njima. "Takšno stališče je glede na naše finančne zmogljivosti tudi razumljivo, smo pa v tem pogledu precej podobni ostalim državam, še posebej vsem prihodnjim članicam EU-ja in Nata."

"Cilj tako EU-ja kot ZDA mora biti predvsem večja uravnoteženost in enakost ter okrepljeno strateško partnerstvo", je še povedal Rupel.

Grizold za skupno strategijo
Obrambni minister Anton Grizold pa je povedal, da so se strinjali, da je potrebna skupna strategija držav EU-ja, Nata in Združenih narodov, ter se, vključno s Slovenijo, zavzeli za večjo institucionalizacijo odnosov.

Slovenska ministra sta imela ob robu konference več dvostranskih srečanj. Rupel se je srečal s kolegi iz Nemčije, ZDA, Hrvaške, BiH-a, Makedonije, Latvije, Estonije in drugih držav. Govorili so predvsem o aktualnem dogajanju kot tudi o osrednji temi tokratne konference. Pri tem je minister izpostavil veliko podobnost v razmišljanjih predvsem s kolegi iz Hrvaške, BiH- in ostalih bližnjih držav, vendar pa za formalne in poglobljene pogovore časa tokrat ni bilo, je še dejal. Minister Grizold pa se je srečal s hrvaškim kolegom Berislavom Rončevićem.

Na konferenci kar 270 ministrov in strokovnjakov

Konference se je udeležilo 270 ministrov in obrambnih strokovnjakov iz 45 držav. Po lanski konferenci, ki se je končala z različnimi stališči glede posega v Iraku, so tokrat Združene države Amerike, Francija in Nemčija enotnejše. Kljub temu pa ostaja nemški zunanji minister Joschka Fischer skeptičen glede vloge Nemčije v Iraku.

Neformalno srečanje članic Nata
Že včeraj pa so se v Münchnu na neuradnem srečanju sešli obrambni ministri držav članic Nata in prihodnjih članic. Poudarili so, da je osrednja naloga zavezništva mirovni proces v Afganistanu. Tako naj bi ustanovili nove skupine za regionalno obnovo v Afganistanu in podprli širitev mirovne operacije iz prestolnice Kabul v druge dele Afganistana.