Foto:
Foto:
Ameriški obrambni sekretar Donald Rumsfeld in britanski obrambni minister Geoffrey Hoon na konferenci v Münchnu
Nemški policisti so pridržali 147 protestnikov.

S tem nadzorom bi po mnenju Ivanova Rusija lahko preverjala, ali pomenijo oporišča kakršno koli nevarnost.

Berlin ne bo proti vlogi Nata v Iraku
Nemški zunanji minister Joschka Fischer je na mednarodni varnostni konferenci v Münchnu sporočil, da Berlin ne bo nasprotoval Natovi stabilizacijski vlogi v Iraku. Fischer je povedal, da nemška vlada, kljub skepticizmu in temu da Nemčija v Irak ne namerava poslati svojih vojakov, ne bo ovirala načrtov za morebitno delovanje Nata v Iraku.

Ministri in strokovnjaki o varnosti v svetu
Jubilejna 40. varnostna konferenca, na kateri sodeluje okoli 270 obrambnih ministrov in strokovnjakov iz 45 držav, bo trajala dva dni. Na varnostni konferenci, ki se je udeležujeta tudi slovenski obrambni minister Anton Grizold in zunanji minister Dimitrij Rupel, so glavna tema pogovorov transatlantski odnosi in problem Bližnjega vzhoda, beseda pa bo tekla tudi o prihodnosti zveze Nato.

Neformalno srečanje v petek
V petek so se na neformalnem srečanju sestali obrambni ministri zveze Nato in držav, ki se bodo severnoatlantskemu zavezništvu priključile 1. maja. Zasedanje je vodil generalni sekretar Nata Nizozemec Jaap de Hoop Scheffer, ki je na tem položaju 1. januarja zamenjal lorda Georgea Robertsona.

Protesti ob konferenci
Petkovo neformalno srečanje so spremljali tudi protesti, na katerih se je zbralo nekaj sto ljudi, policija pa je pridržala 147 protestnikov. 28 protestnikov so tudi aretirali, ker naj bi kršili zakone o zborovanju in posedovanju orožja ter zaradi razžalitve in povzroćitve hujših poškodb.

Za varnost skrbi 4.000 policistov
Varnostni ukrepi so izjemno strogi, saj za varen potek konference skrbi 4.000 policistov. Lansko varnostno konferenco so zaznamovala razhajanja med ZDA ter Francijo in Nemčijo glede vojne v Iraku. Washington, Pariz in Berlin so že zatrdili, da so lanska razhajanja preteklost.