Vrhovno sodišče v Ljubljani. Foto: BoBo/Tina Kosec
Vrhovno sodišče v Ljubljani. Foto: BoBo/Tina Kosec

Zaupanje nikoli ne sme biti slepo in sodstvo si ga lahko pridobi le z dobrim delom sodnikov, ki se držijo zakonov in spoštujejo načelo enakosti pred zakonom, je v pogovoru za Radio Slovenija poudarila predsednica nemškega zveznega vrhovnega sodišča, predsedujoča odboru mreže predsednikov vrhovnih sodišč Evropske unije Bettina Limpberg.

Kot je poudarila, je rušenje sodniške neodvisnosti v nekaterih državah članicah škodljivo za vse. Neodvisen pravosodni sistem lahko deluje samo v državah, v katerih spoštujejo ločitev med zakonodajno, izvršno in sodno vejo oblasti, je dejala Limbergova.

Dodala je, da sodstvo, ki je instrument vlade, ne more zagotavljati pravic ne svojim državljanom ne državljanom drugih držav Unije.

Obenem pa neodvisnost sodnikov ni privilegij, ampak dolžnost vsakega sodnika. Sodniki morajo vedno ravnati tako, da zaupanje in neodvisnost nista ogrožena.

Predsedniki vrhovnih sodišč so obsodili rusko agresijo v Ukrajini, ukrajinskim ljudem in sodnikom pa so sporočili, da niso sami.