Poslanci so v torek v okviru druge obravnave zakona odločali o dopolnilih, ki so jih k zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora vložile poslanske skupine. Med njimi niso podprli dopolnila SDS, po katerem bi bila meja, ko organi pregona začnejo finančno preiskavo, 5.000 in ne 50.000 evrov. Foto: EPA
Poslanci so v torek v okviru druge obravnave zakona odločali o dopolnilih, ki so jih k zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora vložile poslanske skupine. Med njimi niso podprli dopolnila SDS, po katerem bi bila meja, ko organi pregona začnejo finančno preiskavo, 5.000 in ne 50.000 evrov. Foto: EPA
Adria Airways
Državni zbor je na seznam podjetij, v katerih naj država svoje deleže proda, uvrstil tudi Adrio Airways. Država ima po dokapitalizaciji v Adrii malo več kot 70-odstotni delež. Foto: BoBo
Razred
Osnovnošolcem se obetajo nekatere spremembe. Foto: RTV SLO
Nezakonito pridobljeno premoženje bodo lahko odvzeli

DZ nadaljuje zadnjo redno sejo pred razpustitvijo. Poslanci so tako sprejeli novelo zakona o gospodarskih družbah, s katero se bo solastnikom insolventnih podjetij onemogočilo ustanavljanje novih podjetij.

Cilj novele zakona, ki jo je predlagala skupina poslancev z Radovanom Žerjavom (SLS) na čelu, je preprečiti ustanavljanje, vodenje in nadziranje družb osebam, ki so bili družbeniki, delničarji z več kot 25-odstotnim lastniškim deležem ali člani poslovodstva ali nadzornega organa družbe, nad katero je bil začet postopek zaradi insolventnosti ali prisilnega prenehanja oz. so imele takšen status v družbi največ dve leti pred tem. Omejitev ustanavljanja, nadziranja in vodenja družb bo prenehala po 10 letih od konca tistega od začetih postopkov, na podlagi katerega je začela veljati, določa novela zakona, ki jo je DZ sprejel s 65 glasovi za in štirimi proti.

Finančna preiskava za pet let nazaj
DZ je s 54 glasovi za in enim proti sprejel zakon o odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja, ki uvaja t. i. finančno preiskavo, omogoča pa tudi začasen in trajen odvzem nezakonito pridobljenega premoženja. Zakon organom pregona ob sum, da je bilo premoženje pridobljeno nezakonito, omogoča finančno preiskavo za pet let nazaj.

Z 49 glasovi za in štirimi proti pa so poslanci sprejeli še novelo zakona o kazenskem postopku, ki naj bi pospešila sodne obravnave v kazenskih zadevah. Na predobravnavnem naroku se bo namreč obsojenec lahko izjasnil, ali krivdo prizna ali ne, od česar je odvisen nadaljnji potek postopka, ki bo lahko tako tekel hitreje. Z možnostjo dogovora o priznanju krivde pa naj bi se prav tako skrajšali določeni postopki.

Poleg deleža v Siju na prodaj tudi tisti v Adrii
Poslanci so podprli tudi razširjen program prodaje državnega premoženja za leti 2010 in 2011 - seznam podjetij oz. deležev v podjetjih je dopolnjen z deleži v Slovenski industriji jekla, Adrii Airways in treh energetskih družbah - gre za Energetiko Črnomelj, Ekoen ter Toplotno oskrbo. Opcijske ponudbe za prodajo približno 49-odstotnih deležev v omenjenih treh družbah namreč potečejo konec tega leta.

Ob tem je vlada v program vključila še 25-odstotni delež v skupini Sij (Slovenska industrija jekla), za katerega se opcija izteče v prvem četrtletju 2012. Na prodaj bo tudi delež v Adrii Airways, kjer ima država, potem ko je družbo dokapitalizirala s stvarnimi vložki v višini 19,7 milijona evrov (konverzija terjatev bank) in s 50 milijoni evrov v denarju, okoli 70,6-odstotni delež.

Manjše spremembe v osnovnošolskem izobraževanju
S 47 glasovi za in 25 glasovi proti so poslanci sprejeli še novelo zakona o osnovni šoli, ki premika poučevanje tujega jezika v nižje razrede in uvaja neobvezne izbirne predmete. Novela med drugim uvaja drugačno poimenovanje nekaterih predmetov, s čimer po besedah ministra za šolstvo in šport, ki opravlja tekoče posle, Igorja Lukšiča presega razlikovanje med vzgojnimi in izobraževalnimi predmeti. Uvaja obvezno poučevanje prvega tujega jezika v drugem razredu in neobvezno poučevanje v prvem razredu osnovne šole.

Učenci bodo imeli po noveli možnost izbrati tri ure izbirnega predmeta na teden, ob soglasju staršev pa štiri. V četrtem, petem in šestem razredu bodo lahko izbrali tudi drugi tuji jezik, novela namreč poleg obveznih izbirnih predmetov uvaja tudi neobvezne izbirne predmete. Številčno ocenjevanje bi znova uvedli že v tretjem razredu, nacionalna preverjanja znanja pa v tretjem in osmem razredu.

Spreminjajo se modeli vrednotenja nepremičnin
Poslanci so sprejeli tudi novelo zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, s katero se spreminjajo modeli vrednotenja. Vlada si želi čimprejšnjo uveljavitev sprememb, tako da bo mogoče končne vrednosti nepremičninam določiti najpozneje s 1. januarjem 2012, ko se podatki nujno potrebujejo za izvajanje dveh zakonov s področja socialne varnosti, je v torek popoldne ob obravnavi novele zakona pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar.

Poslanci znova za zakon o zdravilstvu
Poleg omenjenih je šla čez sito državnega zbora tudi novela zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, s katero bo zagotovljeno nemoteno preoblikovanje urada za varstvo konkurence v samostojno agencijo. Poslanci so z 52 glasovi za in nobenim proti znova potrdili še novelo zakona o zdravilstvu, na katero je državni svet septembra izglasoval veto. Novela prenaša določbe evropske direktive v slovenski pravni red. Med drugim tudi določa, da bodo lahko zdravilci iz EU-ja dejavnost pri nas opravljali že s prijavo dejavnosti na ministrstvu.

DZ potrdil tri od štirih članov nadzornega sveta STA-ja
Poslanci so imenovali tri od štirih članov nadzornega sveta Slovenske tiskovne agencije. Z absolutno večino so potrdili Marka Hočevarja, Aleša Živkoviča in Andraža Terška (zanje je glasovalo 47 poslancev, proti pa 21), Nikola Damjanić pa je ostal brez zadostne podpore za imenovanje, saj je dobil 45 glasov. Nadzorni svet STA bo vseeno, čeprav Damjanić ni bil izvoljen, lahko začel z delom, saj zakon o STA-ju določa, da se svet lahko konstituira s tremi člani.

Nezakonito pridobljeno premoženje bodo lahko odvzeli