Zaradi aidsa je doslej umrlo že 25 milijonov ljudi. Med najbolj izpostavljenimi so uživalci drog. Foto: EPA
Zaradi aidsa je doslej umrlo že 25 milijonov ljudi. Med najbolj izpostavljenimi so uživalci drog. Foto: EPA
Študenti v indijskem Bangaloreju se zbirajo v podporo boju proti aidsu. Foto: Reuters

Združeni narodi so sprožili akcijo Izjemni odgovor, s katero države pozivajo k večjim vlaganjem za boj z boleznijo.

Aids so prvič diagnosticirali na današnji dan leta 1981. Do danes je po svetu zaradi bolezni umrlo 25 milijonov ljudi.

Preberite si klepet z Evito Leskovšek, predsednico upravnega odbora Aids fundacije Robert in si oglejte fotozgodbo ob dnevu aidsa.

Letošnja številka obolelih je največja doslej. Največ jih ima Južnoafriška republika, v kateri je bilo konec leta 2004 s HIV-om okuženih 6,3 milijona ljudi, med njimi 3,3 milijona žensk in več kot 100.000 dojenčkov. Po številu obolelih sledi Indija, ki ima 5,13 milijona okuženih.

Kitajska ozavešča migrante
Kitajska ima uradno zabeležnih le 135.000 obolelih, kar je 52 odstotkov več kot pred letom dni. Strokovnjaki sicer menijo, da je okuženih veliko več.

Država je napovedala ostro politiko v boju proti bolezni, da bi s tem število obolelih do leta 2010 obdržali pod mejo milijon in pol. Med drugim izvaja obsežno izobraževalno akcijo med prebivalci, ki se v mesta selijo s podeželja.

Na Japonskem je nevarnost širjenja aidsa predvsem med mladimi, saj imajo japonski mladostniki zelo zgodaj spolne odnse, ki velikokrat niso zaščiteni. Japonski zdravstveni delavci ljudem delijo kondome, medtem ko Indija mlade o nevarnosti bolezni obvešča z igricami na mobilnih telefonih.

V Sloveniji 188 okuženih
V Sloveniji naj bi bilo po podatkih Inštituta za varovanje zdravja s HIV-om okuženih 188 ljudi, bolezen pa naj bi se razvila pri 47 ljudeh.V zadnjih dveh letih število prepoznanih okužb s HIV-om narašča. Letos naj bi se na novo okužilo 31 ljudi, od tega le dve ženski. Za aidsom naj bi zbolelo 12 ljudi.

Za okužbo še vedno ni zdravila, ki bi lahko uničil HIV in ozdravil okuženega. Letošnja kampanja, ki jo vodi Agencija ZN-a za boj proti aidsu, bo potekala pod geslom Držimo obljubo, ustavimo aids. Geslo bo v uporabi do leta 2010.