Drnovšek meni, da se zanimanje ruskih vlagateljev za naložbe v Sloveniji krepi. Foto: Urad predsednika države/FA BOBO
Drnovšek meni, da se zanimanje ruskih vlagateljev za naložbe v Sloveniji krepi. Foto: Urad predsednika države/FA BOBO
Ruski plinovod
Gazprom se zelo zanima za plinovod čez Slovenijo. Foto: Reuters

Po Drnovškovih besedah je zamisel dobra, še zlasti, ker bi tako odpadla potreba po postavitvi spornih plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. S predsednikom uprave ruskega plinskega velikana Aleksejem Millerjem sta se pogovarjala tudi o možnostih vlaganja Gazproma v Nafto Lendava, kjer Slovenija že dlje časa išče nove razvojne možnosti.

Miller je potrdil, da se bo v Sloveniji pogovarjal o dobavah plina in podaljšanju pogodb, ki naj bi vključevale tudi povečanje količin plina. Dodal je še, da se v Gazpromu zelo prizadevajo, da bi skozi Slovenijo potekal plinovod do Italije. Ob tem je izrazil upanje, da bo na srečanju v Portorožu v četrtek res prišlo že do konkretnih dogovorov.

Drnovšek za liberalizem s človeškim obrazom
Predsednik Janez Drnovšek je bil sicer eden častnih govorcev ob odprtju Mednarodnega gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu, ki je bil posvečen aktualnim izzivom globalizacije in razvojnim vprašanjem. V svojem nagovoru pred več kot 3.000 udeleženci foruma se je zavzel za liberalizem s človeškim obrazom in za trajnostni razvoj z mislijo na varčevanje z energijo.

"Enostavno moramo najti takšne gospodarske prijeme, ki bodo sicer gospodarsko učinkoviti, ki pa ne bodo pozabili niti na okolje niti na socialo," je menil Drnovšek in dodal, da je treba že danes misliti na jutri.