Bručan se je Pod žarometom branil očitkov, da njegova zdravstvena reforma še ni nikjer zapisana. Foto: RTV SLO
Bručan se je Pod žarometom branil očitkov, da njegova zdravstvena reforma še ni nikjer zapisana. Foto: RTV SLO
Mićo Mrkaić
Povečevanje učinkovitosti v zdravstvu je možno le z uvajanjem zasebništva in poostrenim nadzorom nad kakovostjo storitev. Foto: RTV SLO
Strokovna direktorica Kliničnega centra Aleksandra Markovič
Zdravniki še ne odhajajo iz Kliničnega centra. Foto: RTV SLO

Bručan je v oddaji Pod žarometom glede privatizacije zdravstva pojasnil, da bi privatizacija zdravstva za bolnike pomenila tudi večjo možnost izbire in večjo dostopnost zdravstvenih storitev.

Mrkaić: Potreben je nadzor
V razpravi je sodeloval tudi predsednik vladnega sveta za zdravstveno reformo Mićo Mrkaić, ki meni, da bo moralo ministrstvo okrepiti nadzor nad zasebniki in javnimi zavodi. Mrkaić meni, da se bo učinkovitost zdravstva povečala le, če bodo zasebniki tekmovali med sabo za javni denar, koncesije pa se bodo podeljevale na javnih razpisih, na katerih bi lahko nadzorovali kakovost.

Oglejte si oddajo Pod žarometom o privatizaciji slovenskega zdravstva
Komu in kdaj koncesija?
Predsednica sindikata zdravstvenega varstva Nevenka Lekše je opozorila, da postopki podeljevanja koncesij še vedno niso jasni, Bručan pa je pojasnil, da se bodo pri podeljevanju koncesij opirali na zakon, na pogoje zdravstvene zavarovalnice ter na mnenje zdravniške zbornice.

Zdravniki ostajajo v KC-ju
Strokovna direktorica ljubljanskega Kliničnega centra Aleksandra Markovič pa je zagotovila, da se bojazen, da bodo dobri zdravniki zapustili Klinični center in odšli na svoje, za zdaj ne uresničuje.

Razprave v oddaji Pod žarometom so se sicer udeležili minister za zdravje Andrej Bručan, strokovna direktorica Kliničnega centra Aleksandra Markovič, nekdanji minister za zdravje Dušan Keber, zdravnik v KC-ju Marko Bitenc, predsednik vladnega sveta za zdravstveno reformo Mićo Mrkaić in predsednica sindikata zdravstvenega varstva Nevenka Lekše.