Če bi bila Slovenija razdeljene na tri statistične regije, bi bila upravičena do več evropskih sredstev. Foto: RTV SLO
Če bi bila Slovenija razdeljene na tri statistične regije, bi bila upravičena do več evropskih sredstev. Foto: RTV SLO
Beblerjeva: Slovenija potrebuje tri regije. Foto: RTV SLO

Poslanci LDS-a in SD-ja so v DZ vložili predlog za začetek postopka za spremembo ustave, ki bo omogočil ustanovitev pokrajin.

Poslanka LDS-a Darja Lavtižar Bebler in poslanec SD-ja Bojan Kontič sta povedala, da so spremembe 121., 140. in 143. člena slovenske ustave nujne za boljšo učinkovitost države pri črpanju sredstev Evropske unije.

Omogočiti nastanek treh regij
Beblerjeva pravi, da je po propadu pogajanj o prihodnji finančni perspektivi EU-ja treba v Sloveniji omogočiti nastanek treh regij, ki bi omogočile bolj učinkovito črpanje iz strukturnih skladov EU-ja.

Tudi za potrebe decentralizacije
Sprememba ustave sicer ni neposredno povezana z ustanovitvijo treh kohezijskih regij, je dejal Kontič. Če pa bi že imeli pokrajine v Sloveniji, bi te pokrajine veliko lažje našle skupni imenovalec za tiste regije, za katere bi se lahko odločili in izpogajali tudi za potrebe EU-ja. Pokrajine kot take pa so Sloveniji potrebne tudi zaradi decentralizacije, je dodal.

Število pokrajin še neznanka
Lavtižar Beblerjeva je priznala, da se v poslanskih skupinah še niso pogovarjali, kolikšno naj bi bilo število pokrajin. Spomnila je še, da je Slovenija že pred leti ratificirala Evropsko listino o lokalni samoupravi, ki določa, da naj bi bile v državah poleg temeljne ravni lokalne samouprave organizirane tudi širše lokalne skupnosti kot druga raven. Slovenija te listine še vedno ni uveljavila, s spremembo ustave pa bi odpravili tudi ta problem, je dejala poslanka.

Pomembno mnenje občin
Zakon, s katerim se bi ustanovila pokrajina, določilo njeno območje, sedež
in ime, bi sprejel državni zbor z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev. DZ pa bi moral pred odločanjem o ustanovitvi pokrajine pozvati občine na območju predvidene pokrajine, da dajo svoje mnenje, še menijo predlagatelji.