Iz malega mesta na študij v Ljubljano

Novo študijsko leto se po prvih podatkih ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije začenja za približno 56.400 študentk in študentov na visokošolskem ter 11.915 na višjem strokovnem izobraževanju. Ob tem bo v predavalnice prvič vstopilo približno 12.300 študentov na visokošolskem ter približno 3740 študentov v višjem strokovnem izobraževanju. "Pozivam predvsem naše najmlajše študentke in študente, da se resno lotijo vseh obveznosti že takoj na začetku," je dejal visokošolski minister Igor Papič. Ob tem je bruckam in brucem zaželel tudi, naj uživajo v vseh plateh študentskega življenja. "Prepričan sem, da je obdobje študijskih let eno najlepših obdobij v življenju," je dodal.

Minister za vzgojo in izobraževanje v odstopu Darjo Felda je v poslanici ob začetku študijskega leta poudaril družbeni pomen študija in pojasnil, da je zagotavljanje ustreznih izobraževalnih pogojev prednostna naloga višjih strokovnih šol. "Za razvoj vaše kariere je potrebno strokovno in splošno znanje, ki ga boste pridobivali s študijem in pri praktičnem izobraževanju. To bo naložba, ki vam bo koristila tudi za reševanje kompleksnih izzivov trajnostnega razvoja in družbenih sprememb v današnjem globalnem svetu," je zapisal.

Rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič je študentom zaželel veliko študijskih uspehov, pa tudi zabavnih dogodivščin, veselja in druženja. Posebno dobrodošlico je izrekel brucem, ki jih "z veseljem sprejemajo v veliko akademsko skupnost".

"Trudili se bomo, da se boste v naši skupnosti počutili odlično. Poleg študija na številnih študijskih programih vam na naši univerzi ponujamo obilo organiziranih obštudijskih dejavnosti, možnosti sodelovanja pri raziskovalnem delu, mednarodne izmenjave in številne druge dejavnosti," je dejal Majdič, ki je slovesno odprl novo študijsko leto.

Dobrodošlico študentom je izrekel tudi predsednik študentskega sveta univerze Nejc Tacer. "Z vstopom na našo univerzo stopate na pot novih izzivov, priložnosti in osebnega razvoja. Čaka vas nepozabno obdobje, polno učenja, raziskovanja in spoznavanja sebe ter drugih. Na tej poti niste sami," jim je dejal in jih povabil, da se dejavno vključijo v dogajanje na univerzi.

Uspešen začetek študijskega leta in veliko sreče na univerzitetni poti je novopečenim študentom zaželel tudi ljubljanski podžupan Žnidaršič.

Obdobje študija omogoča več svobode, kar pa je lahko past

Rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič pa opozarja, da obdobje študija omogoča več svobode, kar pa je lahko past. "Še posebej v prvem letniku poskušamo študentom pomagati, da to čim prej prepoznajo in prebrodijo ta prvi letnik. Vedno pravimo, da če si opravil prvi letnik, si z eno nogo že diplomiral," je dejal v izjavi za Radio Slovenija. Rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar medtem študentom ob začetku študijskega leta svetuje, naj bodo zvedavi, drzni in naj presegajo meje.

Za 57.700 študentov se je začelo novo študijsko leto

Pirc Musar poudarila pomen povezovanja in pomoči

Študentke in študente je s poslanico nagovorila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. "V tem času, ko stopate na pot novih izzivov, vas želim spodbuditi, da se zavedate moči sodelovanja, povezovanja in solidarnosti, ki so ključne vrednote ne le v akademskem svetu, ampak tudi v širši družbi," je v poslanici zapisala predsednica republike.

Sorodna novica Spremenjen razpis za študentsko prehrano v novem študijskem letu. Bo omogočil bolj zdravo prehrano?

Kot je poudarila, je pomembno, da študente, ne glede na fakulteto ali smer študija, povezuje skupni cilj – iskanje novih znanj, inovativnih rešitev in prispevanje k boljšemu svetu. Sodelovanje med različnimi fakultetami, oddelki in strokovnimi področji je po njenem mnenju tisto, kar omogoča celostno razumevanje kompleksnih izzivov, s katerimi se spoprijemamo.

Poleg tega pa se, kot je poudarila, ne sme pozabiti na solidarnost, tako znotraj študentskih skupnosti kot tudi širše. "Pomembno je, da si med seboj nudimo podporo in pomoč, še posebej takrat, ko nastopijo zahtevnejši trenutki," je poudarila predsednica.

Dodala je, da je v času, ko se številni mladi spopadajo z različnimi izzivi, kot so finančna negotovost, osebne stiske ali pa iskanje ravnotežja med študijem in drugimi obveznostmi, ključno, da skupaj gradimo okolje, kjer je skrb za druge prav tako pomembna kot skrb za lastni razvoj.

Tradicionalni sprejemi bruck in brucev

V univerzitetnih središčih se bodo v teh dneh zvrstili slavnostni sprejemi študentov prvih letnikov.

Mariborska univerza je za novince pripravila t. i. bruc paket, s katerim jim bo zaželela dobrodošlico in ponudila osnovne informacije o študiju na univerzi. Tradicionalno dobrodošlico jim pripravlja tudi mariborska študentska organizacija z informativno akcijo Dostop.

Primorska univerza je študijsko leto že tradicionalno začela s sprejemom brucev, ki poteka kot srečanje županov obalnih občin ter predstavnikov študentske organizacije, univerze in fakultet z uvodnimi nagovori. Mladim so dobrodošlico izrazili v Portorožu na fakulteti za turistične študije – Turistica.

Novogoriška univerza je ob začetku novega akademskega leta za študente, še zlasti za bruce, pripravila orientacijski dan univerze v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Tam jih je sprejel in pozdravil rektor Boštjan Golob.

Začetek novega študijskega leta