Jelinčič danes popoldne na Trgu republike pred DZ-jem v Ljubljani. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Jelinčič danes popoldne na Trgu republike pred DZ-jem v Ljubljani. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Potem ko je predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec na Twitterju priznal, da na izvide testa, ki ga je opravil septembra zaradi pojava okužb z novim koronavirusom med strokovnimi sodelavci poslanske skupine, ni počakal v samoizolaciji, pa je pozornost vzbudilo tudi ravnanje prvaka SNS-a Zmaga Jelinčiča.

Mimoidoči so ga v popoldanskem času brez zaščitne maske na obrazu ujeli med pogovorom še z dvema človekoma na Trgu republike, je poročala Televizija Slovenija.

"Najnovejši odlok je, da če je razdalja med osebami na odprtem prostoru tri metre ali več, smo lahko tudi brez mask. Torej, kaj je zdaj tukaj narobe? Adijo," je Jelinčič pojasnil svoje ravnanje.

Iz vladnega odloka, objavljenega v uradnem listu, resnično izhaja, da pri sprehodih na zelenih površinah in športno-rekreacijski dejavnosti, pri kateri je mogoče do drugih posameznikov neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje, ni treba nositi maske, a je s fotografije jasno razvidno, da se Jelinčič na Trgu republike ni rekreiral.

Šarec: Nikoli nisem rekel, da ne delam napak

Zdravstveni inšpektorat sprožil postopek zoper Kreka

Zaradi neupoštevanja nošenja maske na bencinskem servisu pa je zdravstveni inšpektorat sprožil inšpekcijski postopek zoper direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka. Globa, predvidena za ta prekršek, je 1500 evrov za pravno osebo in 500 evrov za njeno odgovorno osebo in posameznika.

Nekaj ur pred Jelinčičevim javnim kršenjem odloka pa je predsednik stranke LMŠ na Twitterju priznal, da tudi on na izvide testa, ki ga je opravil septembra, ni počakal v samoizolaciji, kot to velevajo strokovna priporočila oz. navodila, ki jih prejmejo ljudje ob testiranju. Še preden je bil obveščen o izvidu, pa se je srečal tudi z novinarji in pojasnil razloge za preventivno testiranje. Kot smo poročali, se je tedaj zaradi okužb v karanteni znašlo več poslancev LMŠ-ja. Šarčev izvid testa je bil na koncu sicer negativen.

Zdaj v svoj zagovor vztraja pri tem, da ni član vlade, ki drugim zapoveduje, kaj morajo početi. "Ostaja poanta, da nisem član vlade, ki drugim zapoveduje, sama pa krši. Sam nisem nikoli rekel, da ne delam napak," je zapisal na Twitterju.

Takrat je bilo v državi potrjenih dnevno okoli 80 okužb z novim koronavirusom, Šarec pa je že tedaj ocenjeval, da je "stvar očitno ušla izpod nadzora". Število dnevno potrjenih okužb je od takrat krepko naraslo, v ponedeljek so odkrili skoraj 1500 novih.

Janša stopil v bran Koritniku in Logarju

Sorodna novica Janša od Logarja in Koritnika odstopa ne bo zahteval. Opozicija: Ukrepom sami zbijajo kredibilnost.

Da rezultatov testa nista čakala v samoizolaciji, se je sicer v zadnjih dneh izkazalo v primerih ministrov Boštjana Koritnika, ki je imel negativen izvid, in Anžeta Logarja, ki pa je imel pozitiven izvid testa na novi koronavirus. Logar je zdaj v samoizolaciji, Koritnik pa se je v pisni izjavi opravičil, da je njegova "nepremišljenost pripomogla k odmevu zadnjih dni". Zatrdil je, da ni nikogar ogrožal ali kršil takrat veljavnih odlokov ter epidemioloških predpisov. Dodal je, da je upošteval mnenja stroke, da preventivni test brez simptomov ali ogrožajočih stikov ne zahteva samoizolacije.

Na spodrsljaje članov svoje ekipe se je v ponedeljek odzval tudi premier Janez Janša, ki je prek Twitterja pojasnil, da je z ministroma govoril in da od njiju ne zahteva odstopa. Dodal je, da vlada dela 24 ur na dan in dela tudi napake, še posebej, ker vsak minister opravlja dvojno delo.

Tudi Šarec je kot predsednik največje opozicijske stranke v ponedeljek poudaril, da vsakdo lahko naredi napako. "Ampak do njih smo kritični, ker sami žugajo ljudem. Ko pa njih ujamejo pri nespoštovanju ukrepov, je pa vse v redu. Sami zbijajo kredibilnost ukrepom," je dodal. Meni, da ravno to kaže dvoličnost vlade.

Šarec kršil samoosamitev