Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

V oddajo so sicer povabili tudi oba podpredsednika vlade, predsednika NSi-ja Mateja Tonina in predsednika SMC-ja Zdravka Počivalška, a sta sodelovanje odklonila.

Sorodna novica Šarec zaradi nenaročenega cepiva napovedal ustavno obtožbo premierja Janše

Voditelj Marcel Štefančič Jr. in nekdanji premier sta se najprej dotaknila nedavnega poročila glede nakupov zaščitne opreme.

Dokaz, da je Računsko sodišče svojo nalogo dobro opravilo, so po Šarčevem mnenju poskusi diskreditacij, ki smo jim bili priča tudi v javnosti. "V naši vladi je poslanec odstopil zaradi sendviča, tukaj pa več lumparije, kot narediš, bolj si trdno v sedlu. Nepreklicno odstopiš, pa si še kar minister," je spomnil na (ne)odstope zaradi odgovornosti.

"Janez Janša je že 30 let žrtev"

Dejal, je da ima napovedana ustavna obtožba predsednika vlade tri elemente – nenabava cepiva, gonja proti Slovenski tiskovni agenciji (STA) in medijem ter gonja proti tožilcem.

Janša za to, da Slovenija ni nabavila dodatnih odmerkov Pfizerjevega in Moderninega cepiva, sicer krivi nekdanjega zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, ki da je hodil na svete stranke DeSUS in se ni mogel ukvarjati s cepivi. "Janez Janša je že 30 let žrtev in drago bi ga plačal, če ga ne bi poznal," je oponesel Šarec. "Ali so špekulirali s ceno ali želijo podaljševati epidemijo, pri tej vladi je bolj malo logičnega, znajo samo obtoževati za nazaj, znajo iskati krivdo drugje, ampak neizpodbitno dejstvo je, da je takrat Janez Janša vodil resor in da je odgovoren za to, da se cepivo ni nabavilo," je dodal.

Po njegovih besedah bo ustavno obtožbo podprl "vsak, ki meni, da so ravnanja te vlade nepravilna in da je čas, da ta vlada odide".

Sorodna novica Konstruktivna nezaupnica ni uspela, zanjo glasovalo 40 poslancev

O (ne)enotnih opozicijskih vrstah

Kot pravi, največ škode naredi večno govorjenje, kako je opozicija sprta in neenotna. Zagotovil je, da že od samega začetka vse štiri stranke opozicije sodelujejo na enak način in da tudi v parlamentu glasujejo precej enotno, in spomnil, da so tudi pri nezaupnici ter interpelacijah dali 39 glasov: "Če bi opozicija imela 46 glasov, ne bi bila opozicija, ampak bi bila vlada."

Na vprašanje, ali pričakuje prestope denimo iz SMC-ja, je odgovoril: "Čas bi že bil."

Nad gugajočega se Pahorja

Vabilu na srečanje pri predsedniku republike se ni odzvala stranka Levica, pa tudi ne LMŠ, ker "gospod Pahor daje legitimnost tej vladi".

"Ko bi moral opozarjati na kršenje človekovih pravic, se je guncal na igralih, ki so bila za otroke prepovedana, ker je epidemija. Postavljal je snežene može in druge stvari, je ves čas tiho, molči in legitimiteto daje tej vladi," Šarec pravi, da "ne bi rekel", da je tudi sam užival tako podporo, ko je bil sam predsednik vlade.

Želijo si volitev

Kdo bi bil premier, če bi Janševa vlada vendarle padla in bil KUL sestavil novo? "Tisti, ki ima največ poslancev, tisti, ki bi jih največ prepričal," je odgovoril Šarec, ki je spomnil, da so že dali priložnost Jožetu P. Damijanu in Karlu Erjavcu.

"Za nas so aktualne samo še volitve," je zagotovil prvak LMŠ-ja.

Celoten pogovor si lahko ogledate v priloženem videoposnetku spodaj:

Marjan Šarec o aktualnem političnem dogajanju