"Od prvega dne, od novembra 2008 je ta vlada, ta predsednik vlade, ta stranka na odstrelu s strani največje opozicijske stranke. Čisto nič ne naredimo prav, vse naredimo narobe," je izjavil Kumer. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Vodja opozicije je dejal, da so predčasne volitve razmeroma eleganten političen izhod za vladno koalicijo, ki bo s tem preložila težko breme, ki ga je sama ustvarjala, na druga ramena. Pa zakaj ne prevzame te odgovornosti in pride s konstruktivno nezaupnico v parlament?

Dušan Kumer
Darja Lavtižar Bebler
Poznejše kot so reforme, bolj so rigorozne, meni poslanka Darja Lavtižar Bebler. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

9. maj je za Evropo in Slovenijo izjemno pomemben, saj so se na ta dan zgodili veliki dogodki in prav v tem času bi pričakoval konstruktivno obnašanje tako v poziciji kot opoziciji, je na rednem tedenskem pogovoru poslanske skupine SD-ja z mediji dejal njen predsednik Dušan Kumer.

A je po Kumerjevem mnenju ravno nasprotno. Zaradi poraza na volitvah v opoziciji, predvsem v SDS-u, gospodarsko in finančno krizo izkoriščajo za iskanje vseh možnih scenarijev, kako destabilizirati državo, pri tem pa blokirajo izhod iz krize, je dejal. Pri slikanju brezizhodne situacije jim je v veliki meri uspelo, a to ne samo po sebi pomeni, da imajo primerne kadre in rešitve, je ocenil. Če bi jih imeli, bi sprožili glasovanje o konstruktivni nezaupnici, prevzeli oblast, a tega ne želijo storiti, je poudaril predsednik poslanske skupine.
Kot je pojasnil, o usodi predsednika vlade ter koalicije v stranki v maju ne bodo odločali - vse odločitve bodo sprejeli po referendumskem 5. juniju, so pa vse opcije odprte. Zavrnil je navedbe, da naj bi v SD-ju nastajal razkol: vsi enotno stojijo za predsednikom stranke in vlade Borutom Pahorjem, na čigar ramenih leži odločitev o sestavi vlade. Kumer vidi malo možnosti, da bi v koalicijo prišla katera od opozicijskih strank.

"SD je steber stabilnosti"
Poudaril je nujnost reform, predvsem pokojninske, s katero SD misli "prekleto resno". SD je prevzela odgovornost za reforme in po Kumerjevih besedah skoraj edina gleda na dolgoročne cilje ter je v tem smislu steber stabilnosti v državi.

"SDS ni pripravljena prevzeti odgovornosti"
Po drugi strani pa največja opozicijska stranka te odgovornosti ni pripravljena sprejeti, je prepričan Kumer, ter pri tem navajal besede bivšega ministra za razvoj Žige Turka še za časa njegovega ministrovanja. Tedaj je Turk v DZ-ju dejal, da so reforme spričo spreminjajočega sveta nujne, a čas, ko ti gre dobro, spremembam ni naklonjen. Vsak dober menedžer pa ve, da je treba stvari spreminjati, ko ti gre dobro, SDS pa je to priložnost namenoma izpustila, kar je eden od vzrokov, da je izgubila volitve, je ocenil Kumer.

"Mandat nameravamo izpeljati do konca"
Poslanka SD-ja Darja Lavtižar Bebler pa scenarij predčasnih volitev zavrnila, saj lahko prinese pat položaj ali pa "trdo roko". V stranki gledajo predvsem na to, da svoj mandat izpeljejo do konca. Predvsem se po volitvah Lavtižar Beblerjeva boji situacije '50 plus', ki jo spominja na madžarski scenarij s spornim medijskim zakonom in spremembami ustave.

ki bo s tem preložila težko breme, ki ga je sama ustvarjala, na druga ramena. Pa zakaj ne prevzame te odgovornosti in pride s konstruktivno nezaupnico v parlament?

Vodja opozicije je dejal, da so predčasne volitve razmeroma eleganten političen izhod za vladno koalicijo, ki bo s tem preložila težko breme, ki ga je sama ustvarjala, na druga ramena. Pa zakaj ne prevzame te odgovornosti in pride s konstruktivno nezaupnico v parlament?

Dušan Kumer