V SD-ju se zavzemajo za kakovostno javno šolstvo na vseh stopnjah. Foto: RTV SLO
V SD-ju se zavzemajo za kakovostno javno šolstvo na vseh stopnjah. Foto: RTV SLO

Novela, ki je bila vložena v parlamentarni postopek, namreč ni bila usklajena z univerzami in študentsko organizacijo, pojasnjujejo v SD-ju. SD in vlada se ne strinjata glede evalvacije visokošolskega študija, meril za habilitacijo pri svetu za visoko šolstvo in razvrščanja starih diplomantov na nove študijske stopnje.

SD si želi, da bi za presojanje kakovosti visokega šolstva ustanovili agencijo, kot to določa zakon o agencijah. Da podeljevanje nazivov ne bi bilo politično, bi morali v zakon zapisati, da morajo biti kriteriji za habilitacijo pri svetu za visoko šolstvo visoki vsaj toliko, kolikor znašajo najnižji kriteriji na kateri koli slovenski univerzi.

Razvrščanje starih diplomantov v nove bolonjske programe, kot jih predlaga vlada, pa se po mnenju SD-ja ne kaže kot konsenzualno.

V SD-ju so napovedali vložitev dopolnila, v katerem bi zapisali, da sta prvi dve stopnji bolonjskega študija brezplačni, in s tem preprečili uvedbo šolnin. Ne razumejo namreč, kako bo vlada, ki že nekaj časa napoveduje uvedbo šolnin, zagotovila sredstva za brezplačen študij.