Sklepanje zavezništev med sorodnimi strankami - znak, da so volitve blizu. Foto: Reuters
Sklepanje zavezništev med sorodnimi strankami - znak, da so volitve blizu. Foto: Reuters
Dejan Židan, Dejan Mandelc
Dejan Židan in Damjan Mandelc sta podpisala programsko izjavo, na podlagi katere se bosta stranki s skupno listo podali na julijske parlamentarne volitve. Foto: BoBo
Povezovanja na desni in levi

Čeprav se volilna kampanja pred predčasnimi volitvami v državni zbor še ni uradno začela, stranke že iščejo zaveznike. Predsedujoči SD-ju Dejan Židan je tako po dogovoru o sodelovanju z DeSUS-om danes s sopredsednikom stranke Solidarnost Damjanom Mandelcem podpisal programsko izjavo, na podlagi katere se bosta stranki s skupno listo podali na julijske parlamentarne volitve.

SD in Solidarnost delita iste temeljne vrednote
Ugotovili so, je razložil Židan, da temeljne vrednote podobno zastopajo - zagovarjajo nova delovna mesta in višjo gospodarsko rast, ki bo pripomogla k zmanjšanju primanjkljaja, ter se zavzemajo za enake izhodiščne možnosti in enako dostopnost vseh ljudi do zdravja in šolstva. Mandelc je dodal, da Solidarnost kljub sodelovanju s SD-jem na skorajšnjih volitvah ostaja stranka z lastnim programom. Obetajo si, da bodo svoja programska izhodišča na ta način celo lažje uveljavili, je dejal.

Židan je pojasnil še, da so programska izhodišča v celoti uskladili, dogovorili pa so se tudi o številčnem razmerju med kandidati iz SD-ja in tistimi iz Solidarnosti. Od 88 kandidatov jih bo tako med 12 in 14 iz vrst Solidarnosti.

Z Bratuškovo povezovanje po volitvah ni izključeno
Židan se je danes sešel tudi s predsednico ZaAB-a Alenko Bratušek. Ugotovila sta, da je dosedanje sodelovanje prineslo dobre rezultate. Stranki sta različni, saj na ZaAB Židan gleda kot na liberalno stranko, vendar pa si kljub temu po volitvah obetata sodelovanje, če bo seveda volilni izid to omogočil. Začasni predsednik SD-ja se je sešel tudi s Francem Bogovičem, predsednikom SLS-a, s katerim sta, kot je dejal Židan, našla skupne točke programa.

Novakova s SD-jem ne bi sodelovala ...
V petek je Židan na pogovor povabil predsednico NSi-ja Ljudmilo Novak, ki je napovedala, da se bo povabilu odzvala, saj so v stranki vedno pripravljeni na dialog in pogovor - tudi s tistimi strankami, za katere menijo, da niso programsko sorodne. S stranko SD so programsko zelo različni, zato je neko intenzivnejše sodelovanje nemogoče, pravi Novakova in dodaja, da je nemogoče tudi, da bi NSi vstopil v morebitno vlado, ki bi jo vodil socialdemokratski blok.

... vabi pa SDS
Ob tem pa Novakova poudarja, da so odprti za sodelovanje z drugimi, programsko sorodnimi strankami - o skupnih programskih okvirih se NSi tako že pogovarja s stranko SLS, zdaj pa je vabilo k sodelovanju poslala tudi predsedniku SDS-a Janezu Janši.

Novakova pričakuje, da bi lahko na podlagi omenjenega akcijskega načrta s SLS-om in SDS-om podpisali partnerski dogovor za uresničevanje tega načrta, ki bi lahko postal temelj za koalicijsko pogodbo ob morebitnem sestavljanju vlade. Po njenem mnenju je namreč nesprejemljivo, da se zdaj vse vrti okoli predsednika vlade, kot da lahko ta sam po sebi kot nov obraz reši Slovenijo.

Glede kandidata za mandatarja Novakova zagovarja stališče, da ima stranka, ki dobi največ glasov, priložnost predlagati mandatarja, lahko pa je mandatar tudi kdo drug, ki je povezovalen, ima potrebno avtoriteto in je sprejemljiv za vse partnerje. S SLS-om so se po njenih besedah o tem že pogovarjali, tako je ena od možnosti, da mandatar postane kateri od obeh predsednikov strank, druga pa, da je mandatar nekdo tretji.

Povezovanja na desni in levi