Pismonoše delajo tako poleti kot pozimi v ekstremnih vremenskih razmerah. Foto: BoBo
Pismonoše delajo tako poleti kot pozimi v ekstremnih vremenskih razmerah. Foto: BoBo

V javnem pismu, naslovljenem na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca in Inšpektorat RS za delo, sta generalna sekretarka Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ) Saška Kiara Kumer in predsednica sindikalne konference SDPZ-ja na Pošti Slovenije Majda Stubelj zapisali, da v poslovodstvu Pošte kljub pozivom sindikata, ki trajajo že od lanskega leta, še niso spremenili navodil za delo v visokih in nizkih temperaturah.

Sindikalistki sta pojasnili, da je bil prvi sestanek na to temo v podjetju junija lani, nov poziv so delodajalcu poslali junija letos, na začetku julija pa so od vodilnih prejeli odgovor, da je osnutek navodila pripravljen in bo obravnavan na skupnem sestanku septembra. "Pozvali smo delodajalca, naj spremeni navodila takoj, vendar do danes nismo prejeli odgovora," sta zapisali Kumer in Stubelj.

"Pomembno je, da se zavedamo, da imamo v dostavi starejše delavce, med njimi tudi ženske in invalide, ki v teh vročih dneh dostavo opravljajo peš ali s kolesom," sta opozorili.

"Žalostno je, da delodajalec letos ni pripravil niti obvestila v okrožnici, temveč je le poslal stara navodila in vodje pošt pozval, naj jih izobesijo na oglasne deske, če jih še nimajo," sta nadaljevali.

Sorodna novica Sindikat prepričan, da gre Pošta v napačno smer. Državo poziva k ukrepanju.

Delodajalec ni poskrbel za vodo pismonošem

Lani je delodajalec v okrožnici po njunih besedah sicer objavil strnjena navodila za delo v vročini, letos pa ni naredil niti tega. Prav tako ni poskrbel za vodo, saj da so bile pismonošem dane promocijske stekleničke. "Te so pollitrske, medtem ko so pismonoše na terenu povprečno šest ur. Kje naj si točijo vodo, če jo je treba popiti vsaj tri litre na dan?" se sprašujeta sindikalistki.

V SDPZ-ju, ki spada pod okrilje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), želijo, da se zaposlenim na Pošti omogočijo prilagoditev delovnega časa (zgodnejši prihod), odmori med delovnim časom, zagotovitev hlajenih prostorov, hladni napitki ipd. "Menimo, da trenutni ukrepi niso zadostni in ne zagotavljajo varnega in zdravega okolja za poštne delavce," je zapisano v pismu.

Kumer in Stubelj od ministrstva za delo in inšpektorata pričakujeta, da bosta vplivala na poslovodstvo Pošte, ki je v 100-odstotni državni lasti, da bo čim prej sprejelo potrebne ukrepe za izboljšanje delovnih razmer zaposlenih.