Andrej Vizjak meni, da je treba imeti pri kaznovanju prekrškarjev
Andrej Vizjak meni, da je treba imeti pri kaznovanju prekrškarjev "neko zdravo pamet". Foto: Bobo

Predlog naj bi veljal za prekrške, kjer drugi udeleženci v prometu niso ogroženi in v katerih ne bi nastala škoda. Izrek opomina bi bil tako mogoč za prekrške, kot je prekoračitev hitrosti do 10 kilometrov na uro, je primer predstavil Andrej Vizjak.

Preprečili bi inkasantstvo policije
Pojasnil je, da želijo predlagatelji s tem "preprečiti inkasantstvo policije, ki na določenih delih ceste, kjer vozniki radi stopijo na plin, pri tem pa nikogar ne ogrožajo, izrekajo kazni". Hkrati predlagajo tudi podaljšanje roka, v katerem mora storilec plačati polovično globo, ko za plačilo ne zahteva sodnega varstva. Ta naj bi se z zdajšnjih osem podaljšal na 30 dni.

"Globe so visoke, polovične globe tudi, ljudje pa imajo plačo na določen dan v mesecu. Če jih plačilo preseneti v nekem neugodnem trenutku, je dobro, če je za plačilo določen nekoliko daljši rok," je razloge pojasnil Vizjak. Bistvo predloga naj bi bilo, da je treba imeti pri kaznovanju ljudi "neko zdravo pamet" in da je dovolj kaznovati tistega, ki s svojim ravnanjem povzroči škodljive posledice.

Če ne zdaj, pa v naslednjem mandatu
Poslanci SDS-a so predlog v DZ vložili že pred tednom dni. Zaradi nejasnosti glede tekočih in netekočih poslov, ki jih sme opravljati državni zbor, pa Vizjak že napoveduje, da jo bodo vložili tudi v naslednjem mandatu.