Podpora kandidatu bo odvisna od sestave prihodnje koalicije na ravni EU-ja, je v Bruslju poudaril Janša. Foto: Reuters
Podpora kandidatu bo odvisna od sestave prihodnje koalicije na ravni EU-ja, je v Bruslju poudaril Janša. Foto: Reuters

Janez Janša je dejal, da v SDS-u od predlaganih kandidatov za najvišje funkcije v EU-ju podpirajo Roberto Metsolo iz EPP-ja za nov mandat na čelu Evropskega parlamenta, prav tako pa nimajo težav glede kandidatke liberalcev Kaje Kallas za visoko zunanjepolitično predstavnico EU-ja.

"Imamo pa velike pomisleke glede ostalih dveh predlogov," je povedal Janša. Gre za kandidatko za predsednico komisije Ursulo von der Leyen, še posebej sporen pa je po njihovem mnenju kandidat socialistov (S&D) za predsednika Evropskega sveta Antonio Costa.

Sorodna novica Scholz miri Meloni zaradi delitve stolčkov: "Vseh 27 voditeljev je enako pomembnih"

Dodal je, da bo današnji najverjetnejši predlog Evropskega sveta, da nemško političarko iz EPP-ja parlamentu predlaga za nov mandat predsednice komisije, šele prva faza. "Dejansko bo odločitev sprejeta v Evropskem parlamentu, do takrat je vse odprto," je povedal Janša v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju.

"Naše stališče ostaja enako. Mi ne vidimo dobre prihodnosti Evropske unije niti dobre prihodnosti Slovenije znotraj Evropske unije, če se ponovi enaka politična koalicija, kot je bila v prejšnjem mandatu," je povedal glede podpore SDS-a dosedanji predsednici komisije. SDS bo sicer v novem mandatu imel štiri evropske poslance.

Janša meni, da je treba novo večino v EU-parlamentu sestaviti na podlagi programa

Trenutno neformalno koalicijo na ravni EU-ja poleg EPP-ja sestavljajo še S&D in liberalci, sodelovanje teh treh političnih skupin pa se glede na torkov neformalni dogovor o razdelitvi vodilnih funkcij v EU-ju obeta tudi v prihodnjem petletnem obdobju.

Janša medtem meni, da je treba novo večino v Evropskem parlamentu sestaviti na podlagi programa. EPP svoj predlog programa v desetih točkah obravnava na današnjem srečanju v Bruslju, ki se ga poleg premierjev in voditeljev opozicije iz vrst te desnosredinske stranke udeležuje tudi aktualna predsednica komisije.

Z osmimi točkami so v SDS-u zadovoljni, med drugim o varnosti, dosledni politiki nasprotovanja nezakonitim migracijam in spodbujanju gospodarske konkurenčnosti EU-ja, je povedal. Manj so zadovoljni z delom o zelenem prehodu, kjer so določene kontradiktornosti, je dodal predsednik SDS-a. Obenem je manjkala demografska politika, vendar pa so ta del že dopolnili.

Na marčnem predvolilnem kongresu EPP-ja delegati iz vrst SDS-a, pa tudi iz SLS-a, Ursule von der Leyen niso podprli za vodilno kandidatko EPP-ja za predsednico komisije.

Bi lahko SDS zapustil politično skupno EPP?

Poljska opozicijska stranka Zakon in pravičnost (PiS) nekdanjega premierja Mateusza Morawieckega razmišlja o prekinitvi sodelovanja s stranko italijanske premierke Giorgie Meloni Bratje Italije v Evropskem parlamentu. Po navedbah Morawieckega preučujejo možnost oblikovanja nove skupine s sorodnimi strankami iz srednje in vzhodne Evrope.

"Očitno je, da se lahko povežemo na podlagi geografske lege namesto na podlagi ideologije," je povedal Morawiecki. Dodal je, da je v stiku s predstavniki drugih delegacij.

Odločitev o novi politični skupini v Evropskem parlamentu, ki bi združevala desno usmerjene stranke iz srednje in vzhodne Evrope, bo po njegovih besedah odvisna od pogovorov v okviru skrajno desne politične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), v kateri so skupaj s stranko Bratje Italije (FdI). Odnosi med FdI-jem in PiS-om naj bi se na srednem srečanju skupine zaostrili zaradi nesoglasij o vodstvenih položajih.

Med strankami, ki bi lahko sodelovale, sta še populistična stranka ANO nekdanjega češkega premierja Andreja Babiša in stranka Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana.
Med strankami, ki naj bi bile povabljene k sodelovanju, so tuji mediji omenjali tudi slovensko opozicijsko stranko SDS. Evroposlanka Romana Tomc, ki bo v novem mandatu podpredsednica skupine EPP, je to v sredo na družbenem omrežju X označila za lažne novice. "Stranka SDS je in ostaja trdno jedro skupine EPP," je zapisala.

Janša pa je na vprašanje, ali bi lahko SDS zapustil EPP, če bo ta znova oblikoval koalicijo s socialisti in liberalci, odgovoril, da "so na mizi vse možnosti". Po njegovem mnenju sicer ni veliko možnosti, da bi EU še naprej vodila enaka koalicija.