Bo parlamentarna preiskava o energetiki stekla? Foto: BoBo
Bo parlamentarna preiskava o energetiki stekla? Foto: BoBo

Med predsednico DZ-ja in opozicijskima strankama SDS in NSi je namreč nedavno znova zavrelo. Predsednica DZ-ja je po prejemu mnenja zakonodajno-pravne službe DZ-ja o zahtevi za novo parlamentarno preiskovalno komisijo predlagatelje pozvala, naj zahtevo popravijo, saj da ima ta vsebinske nepravilnosti. Zakonodajno-pravna služba je v svojem mnenju med drugim izpostavila delno vsebinsko prekrivanje z že ustanovljeno parlamentarno preiskavo DZ-ja o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda.

Urška Klakočar Zupančič je tedaj poudarila, da pogoji za izvedbo seje DZ-ja, na kateri bi obravnavali akt o odreditvi parlamentarne preiskave, niso izpolnjeni ter predlagatelje pozvala, da zahtevo ponovno proučijo in pripravijo čistopis.

Kljub burnemu odzivu so predlagatelji zdaj pripravili čistopis. V zadnji verziji zahteve med drugim dodajajo, naj DZ odredi parlamentarno preiskavo, ki bi ob že drugih navedenih namenih, ugotavljala morebitne pomanjkljivosti zakonodaje, ki ureja področja ustanavljanja, vodenja in poslovanja elektroenergetskih podjetij, nadzora nad njimi, zagotavljanja učinkovitega delovanja sistema oskrbe z električno energijo, zakonitega in gospodarnega korporativnega upravljanja družb v državi lasti ter preprečevanja zlorab finančnih sredstev podjetij v posredni ali neposredni državni lasti za namene financiranja političnih strank. V zahtevi za odreditev parlamentarne preiskave so prav tako besedno zvezo energetska podjetja nadomestili z besedno zvezo elektroenergetska podjetja.

Bo preiskovalna komisija o energetiki začela delo?

Mahnič: Sledili smo mnenju

"Mi smo sledili mnenju zakonodajno-pravne službe in smo ta čistopis pripravili v skladu s pomisleki, ki jih je navedla zakonodajno-pravna služba," je po današnji seji kolegija DZ-ja, na kateri se je razprava večino časa vrtela okoli zahteve za odreditev omenjene parlamentarne razprave in uvrstitve te točke na sejo DZ-ja, dejal poslanec SDS-a Žan Mahnič.

"Pravzaprav ne vem, zakaj je bila potrebna tako burna razprava, kajti v tej zadevi gre samo za to, da se sledi že ustaljeni in kar dolgoletni parlamentarni praksi, in to je, če pride do zahteve za odreditev nove parlamentarne preiskave, ki se vsebinsko prekriva z že obstoječo odrejeno parlamentarno preiskavo, da v takem primeru predsednik državnega zbora zahteva popravek oziroma dopolnitev zahteve za parlamentarno preiskavo," je vnovič poudarila predsednica parlamenta.

Čistopis bo tako zdaj znova pregledala zakonodajno-pravna služba, ki bo preverila, ali je bila "ta precej huda kršitev" odpravljena, je dejala Klakočar Zupančič. Kot je poudarila, so takšni parlamentarni praksi sledili tudi njeni predhodniki na čelu DZ-ja. V odzivu opozicije tako vidi bolj "populizem in politiziranje, verjetno malo namenjeno že volilnemu času, ki se približuje, in vplivanju na volivke in volivce, ustvarjanju napetosti in dvomov, ne pa pravzaprav resnemu delu".

Po Mahničevem mnenju pa takšne izjave predsednice DZ-ja zgolj kažejo, da ni prebrala nobene od zahtev za odreditev omenjenih dveh preiskovalnih komisij, saj da je popolnoma jasno, da se vsebinsko ne prekrivata.

Čadoninč Špelič: Nič ne gre skozi brez pomislekov

Tako Mahnič kot poslanka in podpredsednica NSi-ja Vida Čadonič Špelič pa sta poudarila tudi, da praktično noben zakon, noben akt o odreditvi parlamentarne preiskave v končni verziji ne gre skozi brez pomisleka zakonodajno-pravne službe, mnenje slednje pa da doslej še nikoli ni bilo obvezujoče. Obenem predsednici DZ-ja očitajo tudi politični pritisk na opozicijo in onemogočanje njenega dela.

Po Mahničevih besedah se bodo tako v SDS-u na ponedeljkovem posvetu poslanske skupine pogovorili o nadaljnjih korakih. "Prihaja ne nazadnje tudi glasovanje o varuhu človekovih pravic, kjer je potrebna dvotretjinska večina, imamo na voljo pravna sredstva, politična sredstva, pripravlja se tudi kazenska ovadba zoper Urško Klakočar Zupančič," je naštel Mahnič.

Slednji je po današnjem kolegiju zakonodajno-pravni službi DZ-ja očital tudi, da je popolnoma jasno, da je dogovorjena s predsednico DZ-ja in bo tudi na čistopis dala pripombe, ki bodo predsednici DZ-ja omogočili, da bo dejala, da niso izpolnjeni pogoji za uvrstitev akta o odreditvi parlamentarne preiskave na sejo DZ-ja.

Klakočar Zupančič pa je medtem danes poudarila, da lahko na sejo DZ-ja uvrsti zgolj dopustno vsebino. "Če bi nekdo predlagal sklic seje državnega zbora, na kateri bi sprejeli sklep, da se poslanci obmetavamo s pingpong žogicami – ali bom sklicala takšno sejo? Ne bom," je ponazorila.