V SDS-u in NSi-ju so prepričani, da je treba zaradi nepravilnosti v Lekarni Ljubljana ukrepati. Foto: BoBo
V SDS-u in NSi-ju so prepričani, da je treba zaradi nepravilnosti v Lekarni Ljubljana ukrepati. Foto: BoBo
SDS se sprašuje, kako dolgo bo Janković še podpiral Jakliča. Foto: BoBo

"Upravni nadzor, ki naj bi po poročanju medijev pokazal vrsto nepravilnosti pri delovanju Lekarne Ljubljana pod vodstvom Marka Jakliča, je le potrdil to, na kar je svetniški klub Nove Slovenije opozarjal že ves čas, zlasti pa pri razpravi v mestnem svetu MOL-a o ponovnem imenovanju Marka Jakliča na mesto direktorja Lekarne," so sporočili iz svetniškega kluba NSi-ja v Mestni občini Ljubljana.

"Jaklič se spreneveda"
Mojca Kucler Dolinar
, vodja svetniškega kluba NSi-ja, je ob tem dejala: "Znova se je pokazalo, kar smo neprestano opozarjali: Marko Jaklič ne ve, kaj naj bi bil javni zavod. Namesto da bi bila Lekarna Ljubljana v službi Ljubljančanov, ustvarja presežke tudi pri izvajanju javne službe, od katerih pa Ljubljančani nimajo nič." Spomnila je tudi na kazen, ki je bila naložena Lekarni Ljubljana, ker za prodajo industrijsko izdelanih zdravil ni imela ustreznih dovoljenj.

"Zgodba se ponavlja. Takrat se je Jaklič sprenevedal o odločitvi sodišča, danes se spreneveda in oporeka ugotovitvam upravnih organov," je zatrdila in direktorja Lekarne Ljubljana Marka Jakliča pozvala, naj nemudoma odstopi s položaja in mesto prepusti človeku, ki bo Lekarno Ljubljana vodil v korist vseh meščanov.

SDS: Ugotovitve nadzora kličejo po nujnem ukrepanju
V svetniški skupini SDS-a trdijo, da so podrobno preučili vsebino dokumenta o opravljenem upravnem nadzoru Lekarne Ljubljana. Žal se, kot pravijo, potrjujejo njihove domneve, da se na področju lekarništva v Ljubljani uporablja predvsem trgovska logika, tudi na račun zdravja ljudi.

Mestna lekarna pod taktirko Marka Jakliča ima za osrednji cilj poslovanja po njihovem mnenju povečevanje prodaje blaga, svoje farmacevte sili v pehanje za večjo prodajo hišnih prehranskih dopolnil, prek kartice zvestobe pa svojim zaposlenim omogoča vpogled v podatke o prejetih ali kupljenih zdravilih zavarovanih oseb.

"Glede na že znane ugotovitve protikorupcijske komisije o poslovanju Marka Jakliča v Lekarni Ljubljana, glede na javnosti večkrat predstavljeno ravnanje gospoda Jakliča pri ugotovitvah o črni gradnji in pri ugotovitvah o plagiatorstvu ter odvzemu magistrskega naziva je zadnje poročilo še dodaten dokaz, da Marko Jaklič ni oseba, ki bi mu Ljubljančanke in Ljubljančani lahko zaupali svoje zdravje. Koliko časa bo še užival podporo ljubljanskega župana in njegovega glasovalnega stroja v mestnem svetu," se sprašujejo.

Dodali so še: "Ugotovitve nadzora po oceni svetniške skupine SDS-a kličejo po resni obravnavi in nujnem ukrepanju. Pozivamo nadzorni odbor MOL-a, da nemudoma pristopi k podrobni analizi izsledkov ugotovitev upravnega nadzora in na ta način pripomore k čimprejšnji razjasnitvi nezavidljivega položaja, v katerem se je znašla mestna oblast zaradi (zavestnega?) zatiskanja oči pred neprimernim delovanjem prvega mestnega lekarnarja."

V Lekarni Ljubljana nad trditvami ogorčeni
Upravni nadzor komisije ministrstva za zdravje v Lekarni Ljubljana je namreč razkril vrsto kršitev pri poslovanju, med drugim tudi neskladnost bilanc z dejanskim prometom, oglaševanje na strokovnih izobraževanjih, opustitev dolžnih ravnanj in neskladnost vodenja Lekarne z namenom zakona o lekarniški dejavnosti in zakona o zavodih.

V Lekarni Ljubljana so izrazili ogorčenje nad "neresničnimi in pavšalnimi trditvami" v ugotovitvah upravnega nadzora. Napovedali so, da bodo v prihodnjih dneh temeljito preučili ugotovitve upravnega nadzora in nanje podrobno odgovorili.