Foto: DZ/Mitja Sušnik
Foto: DZ/Mitja Sušnik

Poslanska skupina SDS-a v poslanem dopisu predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič očita "žalitev poslancev, izreke laži, razpihovanja in javnega spodbujanja nestrpnosti ter širjenje sovražnega govora zoper poslanke in poslance SDS-a". Do posameznih poslancev se po njihovem mnenju vede "vzvišeno, nedostojno in sovražno".

"Kot predsednica DZ-ja ste samo prva med enakimi, vaš odnos do poslank in poslancev pa ne bi smel biti diskriminatoren, žaljiv in pogojen s tem, kateri poslanski skupini pripada posamezni poslanec ali poslanka," so zapisali poslanci SDS-a. Prepričani so, da Urška Klakočar Zupančič zlorablja funkcijo predsednice DZ-ja ter poslancem omejuje delo ter možnosti razprave in sodelovanja v zakonodajnem postopku.

Iz vseh zgoraj naštetih razlogov poslanci SDS-a ne bodo več sodelovali na sejah kolegija predsednice državnega zbora, dokler ne bo opustila opisanega ravnanja. Kot so zapisali, "ne želijo prispevati k legitimnosti zlorabe funkcije in številnim kršitvam postopkov ter poslovnika državnega zbora". "Če Urška Klakočar Zupančič ne bo prenehala navedenega ravnanja, bo poslanska skupina SDS predlagala njeno razrešitev."

Klakočar Zupančič: Imam popolnoma mirno vest

Klakočar Zupančič je v odzivu na dopis SDS-a dejala, da vsak poslanec ali poslanka lahko poda predlog, če je ta zakonit – tudi predlog za razrešitev predsednice državnega zbora. "O tem naj se izrekajo parlamentarne stranke. Sama sem dobila mandat volivk in volivcev in ga bom opravljala, ne glede na to, ali bom v funkciji predsednice ali v funkciji poslanke."

Dodala je še, da ima "povsem mirno vest" ter da deluje v okviru ustave, zakonov in pravnega reda. "Verjamem, da je lahko marsikomu to moteče. Podajam tudi pravne razlage, za katere seveda menim, da so pravilne. Kdo se bo udeleževal kolegijev ali ne, se bo odločil sam. Lahko se jih udeležujejo, lahko pa tudi ne," je sklenila.

Na napoved SDS-a se je v državnem zboru v odgovoru na novinarsko vprašanje odzval tudi vodja poslanske skupine NSi-ja Janez Cigler Kralj in dejal, da potezo razume. Spomnil je, da je NSi konec septembra poslal pismo predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsola, v katerem je opozoril na upadanje demokratičnih standardov v Sloveniji. Urški Klakočar Zupančič in poslancem Svobode so v pismu očitali predvsem kršitev pravic parlamentarne manjšine z namenom ščitenja premierja Roberta Goloba in stranke Svoboda ter Evropskemu parlamentu predlagali misijo za ugotavljanje dejstev v Sloveniji.

"Pričakujem, da se bosta Evropski parlament in pristojni odbor v nadaljevanju ustrezno odzvala," je danes dejal Cigler Kralj. "Kolege v SDS-u razumem, kajti opozicija je trenutno blokirana pri svojem parlamentarnem delu. (...) Predsednica parlamenta ni predsednica vseh poslancev, ampak izrazito zagovarja samo koalicijske interese ter omogoča ščitenje in skrivanje predsednika vlade," je še dodal Cigler Kralj.

Kolegij predsednika državnega zbora je posvetovalno telo predsednika oziroma predsednice DZ-ja. Kolegij sestavljajo predsednik in podpredsedniki DZ-ja, vodje poslanskih skupin in poslanca narodnih skupnosti.

SDS predsednici DZ-ja očita nespoštovanje poslovnika