So se v času ministrovanja Henrika Gjerkeša na SVLR-ju dogajale nepravilnosti? Foto: MMC RTV SLO
So se v času ministrovanja Henrika Gjerkeša na SVLR-ju dogajale nepravilnosti? Foto: MMC RTV SLO
Robert Hrovat
Hrovat je prepričan, da je Gjerkeš podjetjema za nekaj let zagotovil dober posel. Foto: MMC RTV SLO

Na zahtevo poslanske skupine SDS-a, je odbor za lokalno samoupravo razpravljal o sumu nepravilnosti pri naročanju blaga in storitev na Službi Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Seja je bila na zahtevo predsednika odbora Vilija Trofenika (Zares) prekinjena in se bo nadaljevala v ponedeljek.

Nepravilnosti naj bi se zgodile avgusta 2010, v času ministrovanja Henrika Gjerkeša. Takrat so na SVLR-ju sklenili dva sporazuma za promocijske izdelke z znaki skladov EU-ja v Sloveniji s podjetjema ARS PROMA in Zebra Graphic. Kot je zapisano v predlogu za sklic nujne seje, naj bi bil vsak sporazum vreden 1,1 milijona evrov.

V SDS-u menijo, da je pomenljivo, da sta bila z dvema različnima podjetjema na isti dan sklenjena popolnoma identična sporazuma z istimi zneski. Prav tako pa je po njihovem mnenju zanimivo oz. nenavadno, da je v sporazumih člen o poslovni skrivnosti, čeprav gre za javna sredstva, ni pa protikorupcijske klavzule.

"Ni res, da je bil razpis izveden neopazno"
Gjerkeš je povedal, da v SDS-u zelo po svoje razumejo postopek in koncept odprtega naročanja in da njihove trditve v nobeni točki ne držijo. Opozoril je, da sumi nepravilnosti šibijo pogajalsko pozicijo vlade in Slovenije v pogajanjih za naslednjo finančno perspektivo.

Pojasnil je, da je javni natečaj temeljil na komunikacijskem načrtu, ki je bil usklajen tudi z Evropsko komisijo. V namen obveščanja je bilo po njegovih besedah namenjenih 1,3 milijona evrov, pogodbi, sklenjeni z omenjenima podjetjema, pa naj bi bili skupaj vredni 1,1 milijona evrov in ne vsaka posebej, saj naj bi izbrani podjetji tekmovali za naročila v okviru promocijskih dejavnosti.

Kot je dejal, so se za sukcesivno naročanje odločili ravno zato, da bi zagotovili nižjo ceno in transparentnost. Poudaril je še, da je razpis potekal po uradnem postopku in zavrnil očitke SDS-a, da je bil izveden neopazno.

Lah: Kaj če se pojavi tretji, cenejši ponudnik?
Zvonko Lah
(SDS) trdi, da je bil sporazum podpisan za predolgo obdobje, saj bi se po njegovem mnenju lahko v štirih letih, za kolikor je bila sklenjena pogodba, pojavil tretji ponudnik, ki bi bil cenejši od obeh, s katerima je bila sklenjena pogodba. Njegov strankarski kolega Robert Hrovat je dodal, da je Gjerkeš s podpisom pogodb podjetjema za nekaj let zagotovil dober posel.

Franc Bogovič (SLS) je dejal, da so ga ministrovi odgovori zadovoljili, čeprav se tudi sam čudi, da sta bili pogodbi podpisani kar za štiri leta.

Brulc: Gre za poskus blatenja posameznikov in ministrstva
Mirko Brulc
(SD) pa je dejal, da bi se morali v SDS-u opravičiti članom odbora, saj so, kot trdi, po pomoti sklicali nujno sejo odbora, ker ne razumejo koncepta odprtega razpisa. Meni, da gre pri sumih nepravilnosti za poskus blatenja posameznikov in samega ministrstva.

V SDS-u predlagajo, da bi Gjerkeševo ravnanje preverila vlada in Računsko sodišče in da bi se gradivo in magnetogram seje odbora posredovala protikorupcijski komisiji in organom pregona. Trofenik se je odločil, da bo odbor o sklepih odločal v ponedeljek, saj glede na razlago pričakuje, da bodo v SDS-u spremenili predlagane sklepe.