V SDS-u predlagajo spremembo 81. člena ustave, da bi pospešili razrešitev krize legitimitete. Foto: MMC RTV SLO
V SDS-u predlagajo spremembo 81. člena ustave, da bi pospešili razrešitev krize legitimitete. Foto: MMC RTV SLO
SDS zahteva spremembo ustave

Po mnenju SDS-a se je finančna kriza pri nas sprevrgla tudi v politično krizo in krizo legitimitete oblasti. To krizo legitimitete bi lahko rešile predčasne volitve, a trenutno veljavna ustava ne omogoča niti prvega koraka iz krize, trdijo v stranki.

"Predlagana sprememba ustave omogoča, da bi se lahko državni zbor razpustil tudi s svojim sklepom in s tem sam sebi dejansko skrajšal mandat. Državni zbor bi tako odločitev izglasoval s posebnim sklepom, ki bi bil veljaven le, če bi bil sprejet z absolutno večino glasov vseh poslancev," utemeljujejo v stranki. Volitve bi še naprej razpisal predsednik republike.

Dodajajo, da državni zbor lahko zdaj sicer z glasovanjem o nezaupnici že povzroči lastno razpustitev, "a so potrebna vsaj tri zaporedna glasovanja in je zato postopek neprimerljivo daljši od predlaganega".

Na podlagi te spremembe bi se lahko hitro izvedle predčasne volitve, ki "bi omogočile oblikovanje široke razvojne koalicije z visoko stopnjo legitimitete, ki bi lahko uspešno izpeljala nujno potrebne razvojne reforme", končujejo v stranki.
Zares: Veseli nas, da je SDS pritrdil naši oceni
"Veseli nas, da je SDS ponovno pritrdil oceni Zaresa, da je mogoče priti do predčasnih volitev na urejen in pregleden način samo na podlagi spremembe ustave," je napoved komentiral predsednik Zaresa Gregor Golobič.

Težava predloga SDS-a pa je po njegovem mnenju v tem, da "ne sledi dobrim evropskim praksam, temveč izhaja iz njihovega sovražnega odnosa do aktualnega predsednika države Danila Türka". "Obstoječe rešitve, ki jim je botroval enako negativen odnos do tedanjega prvega predsednika predsedstva RS Milana Kučana, danes hromijo politični sistem v Sloveniji."
Golobič ob tem predlaga, naj se spremembe izvedejo tako, da bi volitve lahko razpisal predsednik republike, ko bi mu predsednik vlade vrnil mandat.
Druge stranke bodo še razmislile
V SD-ju in DeSUS-u bodo predlog obravnavali v ponedeljek oz. sredo, in sicer na sestanku poslanske skupine SD-ja in izvršilnem odboru DeSUS-a. V LDS-u bodo o predlogu razpravljali, ko ga bodo prejeli, v SNS-u pa bi o podpori predlogu SDS-a razmislili, če bi bil oblikovan na način, da bi se DZ lahko razpustil sam, če bi za to glasovali dve tretjini poslancev.

SDS zahteva spremembo ustave