Anja Kopač Mrak bo morala tudi na zagovor k  Miru Cerarju. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Anja Kopač Mrak bo morala tudi na zagovor k Miru Cerarju. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Suzana Lep Šimenko
V SDS-u ministrici očitajo tudi politizacijo CSD-ja. Foto: BoBo
Vložena druga interpelacija zoper ministrico Kopač Mrakovo

Poslanci SDS-a Kopač Mrakovi poleg tega očitajo tudi opustitev dolžnega ravnanja v okviru političnih in uradnih pooblastil za zagotavljanje teh človekovih pravic pri nezakonitem odvzemu velenjskih dečkov iz oskrbe pri starih starših, pri razbitju družinske skupnosti in s tem posegom v ustavne pravice starih staršev in vnukov.

Po njihovem mnenju je Kopač Mrakova v omenjenem primeru velenjskih dečkov opustila dolžno ravnanje kot pristojna ministrica, ki je dolžna zagotavljati, da državni organi in nosilci javnih pooblastil v vseh dejavnostih in postopkih v povezavi z otrokom skrbijo za otrokovo korist in celovitost družinske skupnosti.

Očitajo ji tudi odgovornost in vpletenost pri politizaciji dela centrov za socialno delo na primeru Centra za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec in odgovornost za posledice prikritja napak tega CSD-ja, ki je bil pristojen za odločanje o vlogi za rejništvo starih staršev dečkov.

Prvo preživela za las, bo tudi drugo?
To bo sicer že druga interpelacija, ki jo je SDS vložil proti Kopač Mrakovi zaradi primera velenjskih dečkov. Prvo je uspešno prestala, čeprav so bili tudi v koaliciji tedaj kritični do njenega dela.Tako so interpelacijo podprli tudi vsi poslanci DeSUS-a, vendar se je predsednik stranke Karl Erjavec tokrat odzval, da interpelacije ne podpira. Pričakuje pa, da bo ministrica izpolnila obljubo glede izboljšanja sistema delovanja CSD-jev.

Da bo ministrica brez težav preživela interpelacijo, pa meni tudi vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han, ki je prepričan, da bo tudi Miro Cerar kot vrhunski pravnik razumel, da ministri zaradi takih zadev, kot je primer odvzema koroških dečkov, ne odhajajo. Kritičen je bil tudi do vlagateljev interpelacije, ki po njegovem mnenju izkoriščajo otroke za nabiranje političnih točk.

Objektivno odgovorna?
V NSi-ju interpelacijo prav tako podpirajo, saj menijo, da je ministrica objektivno odgovorna in bi zato morala odstopiti. Poslanka NSi-ja Iva Dimic je opozorila, da se reforma CSD-jev pripravlja že ves čas, odkar je Kopač Mrakova tako ali drugače v vladi. "Vedno se govori o novih pravilih, ki bi bila predpisana za delovanje centrov za socialno delo, a danes še vedno ni enotnih pravil, po kašnih postopkih naj socialni delavci v naši državi odločajo. Skratka ni naredila ničesar, kar bi bilo najbolj nujno, da takih primerov v Sloveniji ne bi bilo," je zatrdila Dimičeva.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek meni, da bi bilo prav, da bi ministrica odstopila sama, premier pa prevzel odgovornost, ker jo je podprl. Ministrici Dobovšek očita vpletanje v postopke in nepodporo pravni državi. Ministrica skrbi za red v resorju, pri čemer je največja težava transparentnost dela centrov za socialno delo. Interpelacijo bo podprl tudi nepovezani poslanec Andrej Čuš.

SMC pričakuje pogovor z ministrico
V SMC-ju se bodo o interpelaciji pogovorili, je pa po njihovih besedah očitno, da se SDS pripravlja na volitve in z interpelacijami pritiska na vlado. Po besedah Simone Kustec Lipicer menijo, da potrebujemo boljšo socialno politiko, jasna so tudi pričakovanja do ministrice, ki so jo že povabili na pogovor.

V poslanski skupini Združene levice sicer ne podpirajo politike, ki jo vodi Kopač Mrakova, "ampak desničarskega populizma, ki ga SDS zganja s to interpelacijo in ki za svoj politični profit izkorišča stisko otrok, nikakor ne moremo podpirati", je povedal Luka Mesec. Na junijski interpelaciji je Združena levica sicer podprla razrešitev Kopač Mrakove.

Vložena druga interpelacija zoper ministrico Kopač Mrakovo