Ljubljanski župan si zaporo Slovenske ceste želi že prihodnjega septembra. Foto: BoBo
Ljubljanski župan si zaporo Slovenske ceste želi že prihodnjega septembra. Foto: BoBo

Po uveljavitvi dokončnega zaprtja dela Slovenske ceste med Šubičevo in Gosposvetsko bi se po njej lahko vozili le še avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa in taksisti. Že pred začetkom Evropskega tedna mobilnosti pa je ljubljanski župan Zoran Janković izrazil upanje, da bi do zaprtja prišlo že septembra prihodnje leto.

Prvi korak k županovi želji bi lahko mestni svetniki storili že jutri, ko bodo obravnavali predlog prometne politike Mestne občine Ljubljana, ki med drugim vsebuje podlago za dokončno zaprtje osrednjega dela Slovenske ceste za avtomobile.

A natančnega datuma zaprtja še ni mogoče postaviti, je ob tem opozoril ljubljanski podžupan Janez Koželj. Po njegovih navedbah bo rok mogoče postaviti šele, ko bodo opravljeni vsi potrebni postopki in izdelani vsi načrti za preureditev. V okviru preureditve je sicer predvideno tlakovanje, preureditev kolesarskih stez in zasaditev drevoreda.

Cilj prometne politike, ki jo bo svet obravnaval jutri, je tudi, da bi do leta 2020 prerazporedili deleže v prometu, tako da bi udeleženci prometa tretjino svojih poti opravili peš ali s kolesom, tretjino z javnim prevozom in tretjino z avtomobilom.

Predlogu pa niso naklonjeni v svetniškem klubu NSi-ja, ki so predlagali umik njegove obravnave z dnevnega reda, saj menijo, da je predlog "nedorečen, nekonkreten in nerealen". Predlagajo pa tudi, da pristojni načrt dopolnijo z načrtom za spodbudo uporabe električnih vozil.