Luče avgusta lani. Foto: Slovenska vojska
Luče avgusta lani. Foto: Slovenska vojska

Danes so v občini Luče obiskali družino, ki se bo selila na nadomestitveno lokacijo. Pogovor je potekal o mogočih rešitvah in cenitvi objekta, predvidenega za rušenje.

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom), je vodja službe in državni sekretar Boštjan Šefic s sodelavci in predstavniki Občine Luče družini predstavil možnosti in naslednje korake, s katerimi bi po najhitrejšem mogočem času poiskali lokacijo, kjer bo mogoče zagotoviti varnost zanje in njihovo premoženje.

Skupaj so pregledali vse možnosti postopkov umeščanja nadomestitvenih objektov v prostor, nato pa pripravili načrt in naslednje korake.

Vladna služba z obiski na terenu lastnikom objektov, ki so predvideni za rušitev, osebno predstavi cenitve in skupaj z njimi išče najboljše rešitve za njihovo varno prihodnost, so poudarili na Ukomu.

V petek je začela delovati tudi posebna spletna stran, na kateri lahko vsi spremljajo stopnjo obdelave objektov, ki jih je treba zaradi ogroženosti odstraniti.

Sorodna novica 85 objektov umaknjenih s seznama za odstranitev. Seznam bodo še dopolnjevali.

Šefic se je sicer pred nedeljsko obletnico lanske ujme v petek s predstavniki več državnih organov, med njimi sta bila državni sekretar za okolje, prostor, podnebje in dialog z nevladnimi organizacijami v kabinetu predsednika vlade Jure Leben ter državna sekretarka z ministrstva za naravne vire in prostor Lidija Kegljevič Zagorc, in novinarji mudil na terenskem obisku na nekaterih v lanski ujmi prizadetih območjih.

Ob tej priložnosti je na Ljubnem ob Savinji med drugim povedal, da bodo pristojne službe 85 objektov, ki so bili umaknjeni s seznama 343 objektov za odstranitev, še enkrat pregledale.

Leben pa je pojasnil, da so se dejavnosti v zadnjem mesecu pospešile, in predstavil postopke pri državni družbi za upravljanje nepremičnin DSU, ki bo v prihodnje vodila postopke glede nadomestitvene gradnje in rušenja objektov.

Glede odškodnin za tiste, katerih objekti so na seznamu za odstranitev, je dejal, da so "zelo dobre" in da se večina ljudi odloča, da jih vzamejo in sami rešujejo položaj naprej. Pri preostalih mogočih scenarijih pa bo podporo nudil DSU. Med drugim bo DSU v primerih, ko se bodo oškodovanci tako odločili, zanje zgradil nove hiše in izpeljal celoten postopek. Trenutno sta po Lebnovih besedah dva potencialna takšna primera.