Fotografija iz lanskih poplav. Foto: Aleksander Kunstič
Fotografija iz lanskih poplav. Foto: Aleksander Kunstič

Državna tehnična pisarna je službi za obnovo po poplavah in plazovih zadnja strokovna mnenja za 343 objektov z evidentiranega seznama, ki je bil objavljen 8. januarja letos, posredovala v sredo, sporoča vladni urad za komuniciranje.

"Po celovitem strokovnem pregledu so strokovnjaki geološke, hidrološke, gradbene, statične in drugih strok ugotovili, da je od prvotno 343 objektov s preventivnimi ukrepi mogoče zagotoviti varnost za osebe in njihovo premoženje za 85 objektov," so navedli.

Med objekti, ki jih ne bodo odstranili, so tudi nekateri na Rečici ob Savinji, je v intervjuju za Slovensko tiskovno agencijo pred dnevi povedal vodja vladne službe za obnovo po poplavah Boštjan Šefic.

Ob tem so spomnili, da bodo na podlagi terenskih ogledov strokovnih služb, predlogov lokalne skupnosti in pobud posameznikov na seznam na novo uvrstili še nekatere dodatne objekte.

Strokovna mnenja za zadnje objekte, ki jih je pripravila državna tehnična pisarna, bo zdaj, kot so izpostavili, obravnaval svet vlade za obnovo. Po potrditvi bodo s strokovnimi mnenji in osnutkom sklepa seznanjeni lastniki objektov, o njih pa bodo izvedli tudi javno razgrnitev. Svet ima sicer trenutno v obravnavi 16 strokovnih mnenj.

Do današnjega dne (četrtek) je vlada sprejela štiri sklepe za 73 objektov, ki bodo odstranjeni, v postopku sprejemanja na vladi pa je trenutno sklep za odstranitev še sedmih objektov. Medtem je sklep s 50 objekti na desnem bregu Savinje v občini Braslovče v medresorskem usklajevanju, osnutek sklepa za 116 objektov na območju levega brega Savinje v Letušu pa bo do 7. avgusta v javni razgrnitvi.