Nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak je razočaran, da vlada bankam, ki sodelujejo v jamstveni shemi, dovoljuje morebitno reprogramiranje tajkunskih posojil. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak je razočaran, da vlada bankam, ki sodelujejo v jamstveni shemi, dovoljuje morebitno reprogramiranje tajkunskih posojil. Foto: MMC RTV SLO
DZ: Koalicija predlogov opozicije ne podpira

Predlog dopolnitve zakona, ki ga je matični odbor zavrnil za neustreznega za nadaljnjo obravnavo, je vložil Radovan Žerjav (SLS). Medtem ko je opozicija napovedala podporu predlogu, pa koalicija meni, da je bolje počakati na širše spremembe zakona, ki jih pripravlja vlada. Te bodo pripravljene do jeseni.

Zakon o zložbi zemljišč je v usklajevanju
DZ je obravnaval tudi predlog novele zakona o kmetijskih zemljiščih, ki naj bi pospešila zložbo (komasacije) kmetijskih zemljišč. Slovenija ima po mnenju prvopodpisanega pod predlogom Jožeta Tanka (SDS) sorazmerno majhne kmetije, neprilagojene za komercialno proizvodnjo, saj so sestavljene iz veliko razpršenih parcel. To ovira uporabo sodobnih strojev.

Koalicija je napovedala, da predloga ne bo podprla, saj naj bi bil zakon o kmetijskih zemljiščih že v koalicijskem usklajevanju.

Davčni postopek za podjetnike nespremenjen
Brez podpore koalicije je ostala tudi novela zakona o davčnem postopku, ki naj bi zmanjšala birokratsko breme malih in srednje velikih podjetnikov, ki morajo zdaj plačila državi nakazovati na več računov. Po predlogu SDS-a bi se prispevki "zreducirali" na en sam plačilni nalog, je pojasnil Andrej Vizjak (SDS).

Vlada sicer podpira cilj tega zakona, a koalicija predloga opozicije kljub temu ne bo podprla, saj ne daje odgovora na tri ključne zahteve. Gre za to, da so roki plačil za določene plačilne dajatve različni, težava pa je tudi zagotavljanje načinov izterjave in vračil posameznih dajatev. Predlog po besedah sekretarke na ministrstvu za finance Helene Kamnar podaljšuje rok za izpolnilo davčnih obveznosti, kar je v neskladju s predpisi.

Posegov v zakon o jamstveni shemi ne bo
Tudi opozicijski predlog o jamstveni shemi, ki naj bi popolnoma odpravil možnost reprogramiranja tajkunskih posojil, ni dobil koalicijske podpore. Kakršna koli sprememba v zakonu naj bi namreč povzročila dodatne ovire pri izvajanju zakona, zato vanj ne bi bilo smiselno posegati, je pojasnila Kamnarjeva.

Poslanci so bili zadržani tudi do predloga zakona o pravici do plačila prispevka za socialno zavarovanje samozaposlenih v domači in umetnostni obrti, saj naj bi bil predlog precej nedorečen in diskriminatoren do drugih obrtnikov.

DZ: Koalicija predlogov opozicije ne podpira