Sekretarka na gospodarskem ministrsvu je obtožena zlorabe položaja. Foto: RTV SLO
Sekretarka na gospodarskem ministrsvu je obtožena zlorabe položaja. Foto: RTV SLO

Sodišče je zadevo vrnilo v ponovno odločanje Okrožnemu sodišču v Ljubljani in odločilo, da mora o sodbi odločati drug senat kot prej.

Po pisanju časopisa Delo je sekretarka na gospodarskem ministrstvu obtožena, da si je v letih 1994 in 1997, ko je bila direktorica podjetja Ipoz, med drugim pridobila protipravno premoženjsko korist v gotovini. Šlo naj bi za domnevne nepravilnosti pri plačilu podjetja za njeno zavarovanje pri zavarovalnici Adriatic, za stroške njenega šolanja in letnega dopusta celotne družine na otoku Pagu.

Zloraba pooblastil
Okrožno sodišče je januarja letos sekretarki izreklo zavrnilno sodbo, tožilstvo pa se je nato nanjo pritožilo. Višje sodišče je po pisanju Dela v obrazložitvi zapisalo, da Starina Kosmova ni imela pooblastila za omenjena izplačila, sklicevanje obtoženke na ustne dogovore pa je bilo neutemeljeno, posebej še zato, ker je večinski lastnik Ipoza obtoženko prijavil tako davčni službi kot tudi policiji.

Postopek zoper sekretarko je sprožil celjski veletrgovec Mirko Tuš, ki je bil v času njenega vodenja Ipoza večinski lastnik tega podjetja.

Starina Kosmova je za TV Slovenija povedala: "Smatram, da to ni problem, ki bi se lahko reševal po časopisih, ampak da je to zgodba, ki bi morala dobiti svoj epilog na sodišču. Jaz lahko rečem samo to, da sem nedolžna. To bo očitno potrebno še dokazati."

Odvetnik Starine Kosmove, Stojan Zdolšek: "Sklep višjega sodišča je zame neugoden. Seveda bi si želel drugačnega. Ampak iz tega izhaja, da bo ponovljen postopek, da bo sodišče ponovno moralo oceniti dokaze, ugotoviti dejansko stanje in upam, da bomo v ponovnem postopku uspeli prepričati sodišče, da izda oprostilno sodbo."

Na okrožnem sodišču zaenkrat še ne vedo, kdaj se bo začelo novo sojenje.