Foto:
Foto:
Steklopihalci v Rogaški Slatini.

Šenija, ki so ga nadzorniki družbe v sredo odstavili zaradi neupoštevanja programa prestrukturiranja družbe, je prepričan, da njegova navzočnost v podjetju nekoga moti.

Naročil je dovolj
"Predstavil sem idejo o polletni uvedbi minimalnih plač, nameraval sem odprodati nepotrebno premoženje in ugotoviti, katera katera podjetja je možno sanirati. Steklarna ima dovolj naročil, decembra smo ustvarili 3,7 milijona dolarjev prihodkov, težave pa so s previsokimi odhodki," pravi Šenija.

Država odobrila pomoč
Pojasnil je še, da so od države prav na podlagi obetavnega programa prestrukturiranja pridobili finančno pomoč, ki jo je lansko spomlad iskal tudi takratni direktor steklarne Davorin Škrinjarič, pa mu ni uspelo. Kljub temu, da se je izguba iz poslovanja pojavila že pred tremi leti, po njegovem mnenju Škrinjarič dve leti ni naredil nič, da bi izgubo zmanjšal.

Odstavitev dogovorjena decembra
Šenija je opozoril, da je bila njegova odstavitev dogovorjena že decembra lani. Sredina seja nadzornega sveta je bila namreč sklicana v 24 urah, na dnevnem redu pa ni bilo točke o njegovi razrešitvi. Sklep o odstavitvi, ki ga bo zakonsko izpodbijal, so mu vročili v četrtek. Šenija naj bi tudi ovadil posameznike iz poslovnega sistema Rogaška Crystal, ki so mu očitali
korupcijo.

Izčrpano podjetje
Steklarna je močno izčrpano podjetje. Zadolženo je v višini 9,2 milijarde tolarjev, naložbe pa znašajo 4,4 milijarde tolarjev. Holding Rogaška Crystal so ustanovili oktobra lani, da bi pridobili sinergijske učinke, vendar to v praksi ni zaživelo. "Nisem se strinjal s prenosom poslovnih funkcij s steklarne na holding in sem to jasno povedal nadzornemu svetu," je dodal Šenija.

Steklarne ne namerava zapustiti
Kljub napetim odnosom Šenija še ne namerava zapustiti Steklarne Rogaška, kjer je zaposlenih 990 delavcev. Prepričan je, da mora podjetje programom prestrukturiranja začeti izvajati čimprej, z bankami pa doseči dogovor o reprogramiranju posojil. "Naročil je dovolj, vprašanje pa je, ali nam bodo kupci še zaupali," je še dejal.