Foto:
Foto:

Zaposleni čakajo, ali bo nadzorni svet uresničil sinočnje zahteve obeh tovarniških sindikatov. Delavci iz nočne in popoldanske izmene so se zbrali pred vhodom v tovarno. Kot pravijo, v tovarno ne bodo spustili novega vodstva, ker še vedno podpirajo in priznavajo le odstavljenega direktorja.

Nadzorniki so ugotovili, da ponovitev seje nadzornega sveta, kot to predlaga sindikat, pravno formalno ni možna. Prav tako ne vidijo tehtnih vsebinskih razlogov, da bi spreminjali svojo odločitev.

Zaposleni podpirajo Šenijo
Šenija je bil razrešen zaradi neupoštevanja programa prestrukturiranja, ki je bil sprejet z namenom pridobitve državne pomoči v višini več kot 400 milijonov tolarjev ter državnega poroštva za najem posojila v višini 1,8 milijarde tolarjev. Po zagotovilih nadzornikov steklarne so bili z razlogi za odstavitev Šenije, ki je vodenje družbe prevzel oktobra lani, uradno seznanjeni tudi delavci. Podjetniška sindikata pa sta v sredo opozorila, da ne moreta prevzeti nobene odgovornosti za morebitno stavko, če nadzorni svet ne prekliče sklepa o razrešitvi Šenije, ki uživa podporo zaposlenih.

Uprava poziva k razumnemu reševanju
Nova uprava Steklarne Rogaška, ki jo vodi nekdanji direktor steklarne Luminos iz Slovenske Bistrice Darko Boršič, je pozvala delavce k razumnemu reševanju nastalega položaja, saj je to edini način, da družba pridobi potrebna sredstva, s katerimi lahko reši trenutne likvidnostne težave. V ta namen uprava predlaga, da se ustanovi komisija za pomirjanje, ki bo vsebovala dva člana iz vrst več kot tisoč zaposlenih, dva iz vrst vodstva podjetja ter odvisnega člana. Oba sindikata zavračata imenovanje predstavnikov delavcev v komisijo.

Razlogi za razrešitev Šenije so po mnenju obeh sindikatov dokazljivo neresnični, saj obstajajo priče in pisni dokazi, da je odstavljeni direktor program prestrukturiranja vseskozi podpiral, izvajal dela za njegovo realizacijo ter sodeloval s predsednikom uprave holdinga Rogaška Crystal Davorinom Škrinjaričem, ki je v sredo odstopil s svojega položaja.