Brezigarjeva o zadevi Patria ni želela govoriti, ker je ne obravnava sama, ampak pristojni državni tožilec. Foto: MMC RTV SLO
Brezigarjeva o zadevi Patria ni želela govoriti, ker je ne obravnava sama, ampak pristojni državni tožilec. Foto: MMC RTV SLO
Pospešen boj zoper gospodarski kriminal

Za zdaj gre za sum storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Več o tem pa Brezigarjeva ni želela povedati.

Tudi o zadevi Patria ni želela govoriti, ker je ne obravnava sama, ampak pristojni državni tožilec. Kljub temu pa je potrdila, da so junija skupaj s finskimi tožilci ustanovili preiskovalno komisijo, ki se ukvarja s primerom.


Vendar dejstvo, da je bila takšna skupina ustanovljena, po Brezigarjevih besedah politikom ne daje podlage za trditve, da je mogoče delo slovenskih tožilcev nadomestiti z delom finskih.

Kot hudo pavšalno obtožbo je ocenila izjave Milana Kučana, da obstajajo tajne številke, na katere se sporoča, kaj počnejo državljani, in da so anonimke postale vodilo za ukrepanje organov pregona.

Za postopek proti ministru ni bilo dovolj dokazov
Generalna državna tožilka je tudi zanikala trditve nekdanjega tožilca Boštjana Penka, da je tožilstvo v predalu zadržalo sum storitve kaznivega dejanja ministra aktualne vlade, pri čemer naj bi šlo za finančnega ministra Andreja Bajuka.

Brezigarjeva je dejala, da so decembra leta 2005 res prijeli kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, ki naj bi izdal uradno tajnost, s tem ko naj bi novinarju izročil dokument s takšno oznako.

Takoj zatem naj bi tožilstvo zahtevalo določene ukrepe policije in sodišča, prav tako naj bi ves čas usmerjalo postopek, vendar so kljub temu državni tožilci ocenili, da ni bilo dovolj dokazov, da bi za kršenje tajnosti dokumentov obtožili konkretno osebo. S tem je zavrnila navedbe, da naj bi ovadba ležala v predalu.

Izjave Brezigarjeve pa so v nasprotju s tistimi iz začetka julija, ko je zgodba prišla v javnost. Takrat je namreč tožilstvo poslalo dopis, v katerem so zanikali, da bi bila takšna ovadba sploh vložena.

Pospešen boj zoper gospodarski kriminal