Hangar čaka na falcona. Foto: MMC RTV SLO
Hangar čaka na falcona. Foto: MMC RTV SLO
Se Falcon vrača v Slovenijo?

Ni jasno, ali je vlada Janeza Janše vedela, da bo ameriški najemnik prekinil pogodbo za najem falcona, ali pa si je letalo le želela. Je pa prostor zagotovila tam, kjer bi falcon tudi prvotno moral biti, v novem hangarju. 400 kvadratnih metrov velik hangar je v lasti vlade, tako da garažiranje vladnega letala ob morebitni uporabi ne bo stalo nič, poroča TV Slovenija.

Sredina seja vlade bo precej pestra, saj naj bi po napovedih poleg usode falcona odločali tudi o trošarinah, menjavah v Kadu in Sodu in koncu misije v Iraku.

Aerodrom Ljubljana je hangar sprva prodal Kontroli zračnega prometa, ki je v državni lasti, a je ta morala po spomladanski aferi s kontrolnim stolpom poiskati nov prostor zanj. Našla ga je na mestu, kjer stoji stari vladni hangar, zato ga je zamenjala za kupljene prostore v novem hangarju.

Je pa v državni garaži trenutno še najemnik. Pogodba je sklenjena za nedoločen čas, a vsebuje določilo, ki pravi, da se pogodba zaradi strateških razlogov tudi spremeni. Na vladi za zdaj molčijo, kako se je odločil najemnik, ki je moral do petka sporočiti svojo odločitev o podaljšanju pogodbe. Vlado pa čaka tudi odločitev, morda že na sredini seji, kaj storiti s falconom, saj naj bi bil ob gospodarski krizi predrag in prerazkošen.

A je v primerjavi z Global Expressom, ki ga je najel predsednik države Danilo Türk za pot v BiH, pravi malček, še poroča TV Slovenija.

A. M.

Se Falcon vrača v Slovenijo?