Zapor v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Zapor v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Kadrovsko pomanjkanje pravosodnih policistov, inštruktorjev in tudi strokovnih delavcev je po njihovem prepričanju posledica slabih plač. "Dokler bo to delo premalo ovrednoteno in s takim plačilnim razredom, ki ga prehiti marsikateri poklic v gospodarstvu brez kakršnih koli kvalifikacij, bo ta problem še vedno v našem slovenskem prostoru obstajal," je poudaril predsednik Konference sindikata uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (UIKS), ki deluje v okviru Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS), Leon Lobe.

Kaj zahteva sindikat ...

Sorodna novica V zaporih manjka več kot sto pravosodnih policistov, zanimanja za poklic ni

Zaposleni v zaporskem sistemu od vlade zato med drugim zahtevajo, da naj čim prej sprejme nov plačni sistem v javni upravi, odpravi plačna nesorazmerja in minimalno plačo pravosodnega policista dvigne nad raven minimalne plače. Zahtevajo tudi sprejetje kolektivne pogodbe za upravo za izvrševanje kazenskih sankcij, ki "čaka pri ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan že od februarja 2023", je navedel Lobe.

Prav tako po njegovih besedah pozivajo k spremembam uredbe o notranji organizaciji glede sistematizacije delovnega mesta pravosodnega policista, k potrditvi normativov in standardov v zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij in k podaljšanju dodatka za deficitarnost. Vladi pa predlagajo tudi, da vse obsojene prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države pošlje v matične države in na ta način razbremeni slovenska sodišča in zapore.

... in kaj bo storil, če ga vlada ne usliši

"Če bo država še naprej gluha za naša opozorila, bomo začeli stopnjevati sindikalne pritiske, če bo potrebno, tudi z opravljanjem zakonsko najnujnejših del ali z državljansko nepokorščino," je napovedal Lobe. Pri tem je izrazil prepričanje, da bo brez potrebne intervencije slovenske zapore kmalu čuvala policija ali vojska, kajti pravosodnih policistov ne bo več.

Frančišek Verk. Foto: BoBo
Frančišek Verk. Foto: BoBo

Pravosodni policisti nimajo prepotrebnega časa za normalen počitek in za normalno socialno življenje ter seveda tudi za permanentno strokovno izobraževanje in usposabljanje v borilnih veščinah, čeprav je vse našteto ključnega pomena za varno, strokovno in normalno delovanje slovenskega zaporskega sistema, se je strinjal tudi predsednik SDOS-a Frančišek Verk. Opozoril je tudi na prenatrpanost slovenskih zaporov.

V sindikatu ugotavljajo, da v slovenskih zaporih že leta primanjkuje najmanj deset odstotkov pravosodnih policistov in tudi drugih strokovnih delavcev, katerih delo se že več kot dve desetletji krpa z obveznim nadurnim delom in tudi z načrtnim zmanjševanjem posadk pravosodnih policistov pri rednem varovanju v zavodih in pri spremstvih ter varovanjih zapornikov zunaj zavodov, so še zapisali v sporočilu pred novinarsko konferenco.