Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vzrok za njihovo odločitev je bila po njegovih besedah prav tako negotova zunanjepolitična in varnostna situacija, pa tudi epidemične razmere, ki so kljub sproščanju ukrepov še vedno "daleč od tega, da bi bile nedolžne", kar potrjujejo tudi njihovi člani, ki delujejo na področju zdravstva in socialnega varstva.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal Počivavšek, so 23. februarja prejeli "nekoliko nenavaden" odgovor vlade, ob napovedani stavki v vzgoji in izobraževanju sicer prvenstveno naslovljen na šolski sindikat Sviz, ki pa v delu naslavlja "neznane naslovnike", ki naj bi napovedovali stavko za 16. marca.

Pojasnil je, da so v zadnjem obdobju v sindikatih res odločali o nadaljevanju dejavnosti glede na pasivnost vlade, ki se po njegovih navedbah od maja lani izogiba pogajanjem s sindikati javnega sektorja.

"Glede na to, kar smo lahko spremljali v zadnjem obdobju leta in pol, bi ocenil, da na žalost ta vlada ni sposobna kompetentnega in konsistentnega upravljanja tako kompleksnega sistema, kot je sistem plač v javnem sektorju," je dejal Počivavšek.

A to, da splošne stavke v javnem sektorju pred volitvami ne bo, ne pomeni, da od svojih zahtev odstopajo. Vse zahteve so še vedno aktualne in če ne bodo uresničene, stavka bo, je poudaril Počivavšek. "Naša zahteva je, da bo to ena prvih nalog, s katerim se bo morala soočati nova sestava DZ-ja in stranke, ki bodo sestavljale novo koalicijo," je poudaril.

Zahteve do političnih strank

Čas volilne kampanje pa nameravajo izkoristiti za to, da se bodo pripravljali na izvedbo stavkovnih dejavnosti. Od političnih strank, ki bodo sodelovale v volilni kampanji, bodo zahtevali, da se jasno in konkretno opredelijo do vprašanj obstoja in sprememb enotnega plačnega sistema, spoštovanja zavez iz sklenjenih dogovorov in sporazumov, pa tudi do obuditve in vodenja socialnega dialoga in nazadnje do njihovih konkretnih zahtev, je še pojasnil.

Obenem so v pogajalski skupni prepričani, da predvolilno obdobje ne odvezuje vlade, da se tudi v tem obdobju pogaja s sindikati o tistih zadevah, o katerih se po zakonu mora. Kot eno takih je Počivavšek izpostavil pogajanje o usklajevanju vrednosti plačnih razredov.

Pričakujejo, da se bo vlada začela o tem nemudoma pogajati in pri tem upoštevala več kot desetletno zamrznitev vrednosti plačnih razredov in visoko stopnjo inflacije.

S svojimi odločitvami in pričakovanji vlado seznanjajo tudi z odprtim pismom.

Sicer pa je Počivavšek med drugim poudaril, da bodo vztrajali pri spoštovanju zaveze, da se o temeljnih vprašanjih plačnega sistema in uslužbenske zakonodaje pridobi soglasje sindikatov javnega sektorja, kar so zapisali v sporazum iz leta 2018. Med njihovimi zahtevami pa je tudi takojšen dogovor o načinu in dinamiki odprave uravnilovke v spodnjem delu plačne lestvice ter ponovna vzpostavitev razmerij, ki so bila porušena z enostranskimi potezami vlade ali s parcialnimi dogovori po posameznih področjih javnega sektorja.

Podobno odločitev so v četrtek sicer sprejeli tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije, ki je prav tako napovedala vztrajanje pri zahtevah in namerava k opredelitvi do zahtev pozvati vse politične stranke in liste, ki bodo nastopile na prihajajočih državnozborskih volitvah. V prihodnje pa ne izključujejo napovedi splošne stavke javnega sektorja, so v četrtek sporočili iz konfederacije.

Počivavšek: stavka po parlamentarnih volitvah