Med vlado in socialnimi partnerji že potekajo neformalni pogovori. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Med vlado in socialnimi partnerji že potekajo neformalni pogovori. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predsedniku Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirju Štruklju se zdijo usklajevanja o novem intervencijskem zakonu smiselna, a bo morala vlada, če bo želela tudi v letu 2012 zamrzniti napredovanja javnih uslužbencev, spremeniti dogovor s sindikati. Tako se namreč po njegovem mnenju dela v pravni državi, "če je je še kaj ostalo". Formalnega povabila za usklajevanja sicer niso dobili, a Štrukelj ne zanika, da neformalni pogovori že potekajo.

Tudi vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Dušan Miščević pravi, da konkretnih informacij o namenih vlade še nima, bodo pa predlog preučili v okviru pogajalske skupine. Dodaja, da ukrepi, ki ne bodo dogovorjeni s sindikati, za njih niso sprejemljivi, zato bodo "temu primerno ustrezno odreagirali".

Vse še ni povsem usklajeno
Da želi vlada intervencijski zakon, ki zamrzuje plače javnim uslužbencem in nekatere socialne transferje, podaljšati še za prihodnje leto, po besedah državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Miloša Pavlice že obveščajo socialne partnerje. Pravne službe vlade in ministrstva za finance se še usklajujejo o tem, ali so vsi predvideni ukrepi potrebni.

Z novim zakonom pa bi se pokojnine in socialni transferi enako kot letos usklajevali tudi prihodnje leto. Prav tako bi bila prihodnje leto zamrznjena napredovanja v višje plačne razrede, plače funkcionarjev pa bi ostale enake kot v letošnjem letu in se ne bi zvišale za štiri odstotke.

Odhodki bi se povišali za 220 milijonov
S podaljšanjem veljavnosti intervencijskega zakona naj bi sicer zajezili naraščanje nekaterih odhodkov, ki bi lahko ogrozili konsolidacijo javnih financ v prihodnjem letu. Brez sprememb bi prihodnje leto sledilo dodatno povišanje proračunskih odhodkov v višini 220 milijonov evrov, je opozorila generalna sekretarka Helena Kamnar.