Sindikati javnega sektorja od vlade zahtevajo, naj opusti namero o novem znižanju plač uslužbencev v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sindikati javnega sektorja od vlade zahtevajo, naj opusti namero o novem znižanju plač uslužbencev v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Sindikati pod prvo točko od vlade zahtevajo, da jih prizna za enakovredne partnerje v dogovarjanjih o pogojih in ceni dela za javne uslužbence. Konkretno pa zahtevajo, da vlada ne zniža dodatno mase plač za javne uslužbence za leti 2013 in 2014. Vlada naj tudi "odstopi od zniževanja pravic javnih uslužbencev, kot jih opredeljuje zakon o izvrševanju proračuna".

Ta je po mnenju sindikatov "v neskladju z Ustavo RS, drugimi veljavnimi predpisi, kolektivnimi pogodbami in kolektivnimi sporazumi, ki so bili sklenjeni v zvezi z izvajanjem kolektivnih pogodb". Pri tem sindikati javnega sektorja opozarjajo, da znižanje mase plač za javne uslužbence za prihodnji dve leti "ne sme biti večje, kot je bilo dogovorjeno z zakonom za uravnoteženje javnih financ, sporazumom o razrešitvi stavkovnih zahtev z dne 10. 5. 2012, dogovorom o ukrepih na področju plač, povračil in drugih prejemkov v javnem sektorju za uravnoteženje javnih financ za obdobje od 1. junija 2012 do 1. januarja 2014 ter aneksi h kolektivnim pogodbam".

Sindikati zahtevajo tudi konservativno politiko odpuščanja javnih uslužbencev. Vlada naj tako "odstopi od namere po zmanjševanju števila javnih uslužbencev, ki presega en odstotek na letni ravni od skupnega števila zaposlenih".

Poleg tega sindikati javnega sektorja zahtevajo spoštovanje veljavnih predpisov in kolektivnih pogodb glede zagotavljanja plač javnih uslužbencev. Zadnja izmed zahtev sindikatov se nanaša na socialno državo. Sindikati tako zahtevajo "utrditev socialne države in ohranitev obsega ter kakovosti vseh javnih storitev, vključno z javno RTV kot institucijo posebnega kulturnega in nacionalnega pomena".

Vlada naj tudi nemudoma pristopi k pogajanjem za razreševanje teh zahtev, sporočajo sindikati. V primeru njihovih neizpolnitev bodo namreč predstavljale stavkovne zahteve v januarski splošni stavki javnega sektorja.