Novinarji opozarjajo, da so razmere v medijih katastrofalne. Foto: MMC RTV SLO
Novinarji opozarjajo, da so razmere v medijih katastrofalne. Foto: MMC RTV SLO

Majda Širca se je na delovnem sestanku sešla s predstavniki aktivov novinarjev, ki so tudi avtorji zahteve po zakonski ureditvi razmer v slovenskih medijih, in dejala, da razume zaskrbljeno držo novinarjev kot posledico kopičenja težav na področju medijev.

Ministrica je še dejala, da se ji zdi upravičeno, da novinarji dejavno sodelujejo in da se v okviru oblikovanja nove zakonodaje odpravijo težave, nepravilnosti, nekorektnosti ter nesistemskosti v medijih. Tako se na neki način že začenja javna razprava o zakonu o medijih, ki je pogojena tudi s turbulentnim položajem v medijskem prostoru, vezanim tudi na trenutne prodaje, odkupe in zamenjave lastništev ter tudi nekatera neodgovorna lastništva, je dejala ministrica v izjavi za medije po končanem sestanku.

Novinarji: Razmere so katastrofalne
Znano je, da so aktivi novinarjev Dela, Dnevnika, Večera, Radia Slovenija, Primorskih novic, Televizije Slovenija in Slovenske tiskovne agencije ter novinarji in uredništva Žurnala24, 24ur.com in revije Jana v pisni izjavi, ki so jo v vednost posredovali tudi predsedniku države Danilu Türku in predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju, navedli, da so razmere v slovenskih medijih katastrofalne.

"Javnost se mora odločiti, ali želi imeti profesionalne novinarje," je po današnjem pogovoru z ministrico dejal novinar časnika Večer Samo Trtnik. Ob tem dodaja, da lahko novinarji javnosti zagotovijo pravico do obveščenosti le s profesionalnim delom in da lahko le s takim delom dolgoročno gledano zagotovijo obstanek demokracije.

Po navedbah ene izmed avtoric pobude, novinarke časnika Delo Klare Škrinjar, se bodo predstavniki novinarskih aktivov z ministrico ponovno sešli jeseni. Takrat bodo tudi sami imeli v rokah tekst pripravljenega zakona o medijih in se bodo posledično lahko podrobneje pogajali o določenih zakonskih rešitvah, je dejala v izjavi za medije po sestanku.

Gantar poziva Širco, naj skrbno preuči opozorila
Predstavniki novinarjev se bodo v ponedeljek sešli še s premierjem Borutom Pahorjem. Oglasil se je tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar, ki je na ministrico za kulturo naslovil odprto pismo, v katerem jo naproša, naj skrbno preuči opozorila novinarjev in poišče najboljše mogoče rešitve v novem zakonu o medijih v dialogu z novinarji.