Premier pravi, da gre za enega najpomembnejših dokumentov v zgodovini Slovenije. Foto: RTV SLO
Premier pravi, da gre za enega najpomembnejših dokumentov v zgodovini Slovenije. Foto: RTV SLO
Andrej Bajuk
Finančni minister opozarja na dolgotrajne učinke napovedane resolucije. Foto: RTV SLO
Karl Erjavec
Predsednik DeSUS-a je zavrnil namigovanja o težavah v stranki in koaliciji. Foto: RTV SLO

Njen cilj je pospešiti gospodarsko rast in omogočiti učinkovitejše črpanje denarja iz evropskih skladov, je povedal predsednik vlade po sestanku koalicije in vladnega vrha. Besedilo resolucije je še neuradno, tudi javno še ni, je pa znano, da bodo glavni poudarki na železniški in cestni infrastrukturi.

Vlada bo besedilo dokončno pripravila še ta teden, nato ga bo premier uskladil v partnerstvu za razvoj, predvidoma jeseni pa jo bodo dobili na klopi poslanci, ki bodo o resoluciji dokončno odločili. Bo besedah premierja so vse do njenega dokončnega sprejetja mnenja in predlogi opozicije ter strokovne javnosti dobrodošli.

Janša je še povedal, da gre za pomemben izvedbeni dokument Strategije razvoja Slovenije ter okvira socialnih in gospodarskih reform, ki ga Slovenija do zdaj še ni imela, saj opredeljuje 34 konkretnih projektov, enkomerno porazdeljenih po Sloveniji, ki bodo razprave o prihodnjem razvoju prenesle z abstraktne na stvarno raven. Glede sredstev, potrebnih za izvedbo projekta, je finančni minister Andrej Bajuk dejal, da gre za velika sredstva, "več kot proračun premore".

Janša: Vlada ni v krizi
Premier je po sestanku koalicije dejal, da DeSUS ostaja trden zaveznik koalicije, to je potrdil tudi predsednik stranke Karl Erjavec. Z zadnjimi napetostmi v koaliciji, ki so posledica obstrukcije DeSUS-a pri razpravi v DZ-ju o novem verskem zakonu, se koalicijski sestanek ni ukvarjal, pravi Janša in poudarja, da je stranka na sestanku delovala zelo konstruktivno.

Rekonstrukcija vlade "ni načrtovana v tem času. V skladu z dogovorom v koaliciji je vedno možna zamenjava ministrov, vendar se nič od tega ne dogaja," je še dejal Janša. Dodal je, da se bo koalicija z vprašanjem zadržanja nekdanjega predsednika DeSUS-a Antona Rousa na mestu državnega sekretarja vlade ukvarjala še pred jesenjo.

DeSUS ostaja del koalicije
Karl Erjavec je po sestanku v oddaji Odmevi dejal, da ni nobenega razloga, da bi stranka zapustila koalicijo. Svet stranke bi glasoval proti izstopu, je povedal. Glede trenj v koaliciji ocenjuje, da gre za "manjše praske", delo koalicije pa ocenjuje z oceno +3. Na očitke partnerske Nove Slovenije, da je koalicija v nekaterih segmentih ujetnik DeSUS-a, Erjavec odgovarja, da ti očitki veljajo ravno za to stranko. "Oni vlagajo ideološke teme in zakoni, ki niso predmet koalicijske pogodbe, ponavadi prihajajo ravno iz NSi-ja."