Vsebinski del je usklajen, kadrovska razdelitev pa morebitne partnerje še čaka. Foto: EPA
Vsebinski del je usklajen, kadrovska razdelitev pa morebitne partnerje še čaka. Foto: EPA
Koalicijska pogodba
Pogajalski skupini SD-ja in DeSUS-a sta danes dokončno uredili vsa odprta vsebinska vprašanja v koalicijski pogodbi. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Erjavec pravi, da v DeSUS-u čutijo, da so enakovreden partner. Foto: MMC RTV SLO

Še vedno ostaja kaj odprtega, vendar bo tisto ostalo za predsednike strank.

Karl Erjavec o vsebinskem delu pogajanj.
Napredek pri usklajevanju

Največ časa pa sta pogajalski skupini posvetili področju dela, družine in socialnih zadev. To sta sporočila člana skupin Miloš Pavlica (SD) in Vili Rezman (DeSUS). Pavlica je dodal, da SD zdaj čaka naporno delo, da naredijo še čistopis pogodbe po usklajevanju z vsemi tremi koalicijskimi partnerji, ki bodo pogodbo dobili v sredo.

Nadaljevanje sledi v sredo
V sredo bodo torej vse štiri morebitne koalicijske partnerice prejele čistopis vsebinskega dela pogodbe. Takoj nato bodo na vrsti organi strank, ki bodo preučili, ali se z doseženim kompromisom strinjajo. V tem besedilu strukture ministrstev in kadrovskega razreza še ne bo, saj bo te pogovore vodil verjetni mandatar Borut Pahor.

Soglasni, da je funkcija "nadministra" nepotrebna
Kadrovska sestava je po besedah Pavlice torej v pristojnosti mandatarja. Ko bo ta določil strukturo vlade, bodo dokončno oblikovali tudi del, ki govori o delovanju vlade in o koalicije znotraj parlamenta. Pavlica pravi, da "nadministrov" ne bo.

Tudi Rezman je pojasnil, da v njihovi poslanski skupini ni bilo "velikega navdušenja za vzpostvaitev enega ali dveh nadministrstev". Meni, da bodo vsi koalicijski pogajalci uskladili stališče, da je ta funkcija nepotrebna. Kot je prepričan, je usklajevanje resorjev mogoče urediti na drugačen način, na primer z ministrstvom, ki bo urejalo razvoj oziroma z ustrezno koordinacijo ministrov v okviru vlade.

Erjavec zadovoljen s konstruktivnim vzdušjem
"Čutimo, da smo enakopraven partner," je ob robu sestanka pogajalskih skupin SD-ja in DeSUS-a dejal prvi mož DeSUS-a, Karl Erjavec, in dodal, da so pogajanja potekala v konstruktivnem vzdušju, zato je zadovoljen. Z SD-jem so se pogovarjali o vseh tistih področjih, ki zanimajo DeSUS, torej o pokojninah, sociali, zdravstvu, medtem ko se o kadrovskih zadevah danes niso pogovarjali.

Glede pokojnin je Erjavec dejal, da želijo tako rešitev, da bi se tistim, ki prejemajo najnižje pokojnine, materialni položaj izboljšal. Rešitev so iskali v smeri, da bi se tistim, ki prejemajo najnižje pokojnine in ki dosegajo prag revščine, pokojnine hitreje usklajevale kot drugim, je pojasnil.

Dodal je še, da so danes razpravljali tudi o obrambnem področju "in tudi v tem poglavju so zadeve usklajene".

Usklajena vsebina temelj za začetek resnih pogovorov o ministrstvih
Med partnerji SD, Zares, LDS in DeSUS usklajena vsebina pogodbe bo tudi temelj za začetek resnejših pogovorov o razdelitvi ministrskih resorjev in kandidatih zanje. Kot je poročal Radio Slovenija, naj bi imel SD devet resorjev, Zares štiri, DeSUS tri, LDS pa dva. Želje prvakov strank Gregorja Golobiča (Zares), Katarine Kresal (LDS) in Karla Erjavca (DeSUS) so jasne: vsi želijo biti del ministrske ekipe.

Rok se počasi izteka tudi poslanskim skupinam, ki morajo biti oblikovane do srede, da bo lahko predsednik republike Danilo Türk začel z njimi posvetovanja o kandidatu za predsednika vlade. LDS in SDS bosta to nalogo opravila danes, preostale stranke so jo že v preteklih dneh.

Türk bo lahko kandidata za novega predsednika vlade predlagal konec oktobra ali v začetku novembra. Najpoznejši mogoč termin za to je 15. november.

C. R.

Še vedno ostaja kaj odprtega, vendar bo tisto ostalo za predsednike strank.

Karl Erjavec o vsebinskem delu pogajanj.
Napredek pri usklajevanju