Kot je povedal Lovro Šturm, bodo pri ocenjevanju škode uporabili tudi sekundarna gradiva, kot so zemljiške knjige in šolske kronike. Foto: MMC RTV SLO
Kot je povedal Lovro Šturm, bodo pri ocenjevanju škode uporabili tudi sekundarna gradiva, kot so zemljiške knjige in šolske kronike. Foto: MMC RTV SLO
Jože Tanko
Vračila ni bilo že prej, ker so prejšnje vlade selektivno vračale odškodnino, meni Jože Tanko. Foto: RTV SLO
Povračilo škode iz 2. svetovne vojne

Kot je dejal Šturm, pričakujejo, da bo odškodninske zahtevke vložilo od 100.000 do 150.000 upravičencev, kar bi skupaj znašalo okoli 600 milijonov evrov. Odškodnino bo izplačeval Sod, osnutek zakona pa kot najvišji možni znesek izplačila predvideva 200.000 evrov.

Pod pojmom vojna škoda se razume vse vrste škode, povzročene na premičninah in nepremičninah, pa tudi izpad dobička. Upošteva se škoda, ki so jo povzročili bodisi okupatorska vojska bodisi zavezniki ali partizani.

Kdo je upravičen do odškodnine?
Do poplačila odškodnine so upravičeni slovenski državljani, ki so imeli leta 1945 jugoslovansko državljanstvo, pa tudi njihovi dediči. Prav tako lahko odškodninske zahtevke vložijo pravne osebe, ki so v tem času poslovale na našem ozemlju.

Škoda popisana že v času vojne
Kot je še pojasnil Šturm, dokazovanje škode ne bo težko, saj je bila ta takrat popisana zelo natančno, zato bodo ta gradiva lahko uporabili v celoti, prav tako pa tudi sekundarna gradiva, kot so zemljiške knjige.

Zares: Absurdna zadeva
O povračilu škode so se oglasili že iz več strank. Zares in SNS sta proti povračilu, SDS in LDS sta za, v SLS-u pa se še niso odločili. Vodja poslanske skupine Zaresa meni, da ni primerno, da se je vlada odločila za tak korak v času, ko primanjkuje denarja za zdravstvo in šolstvo in se spopadamo s pomanjkanjem neprofitnih stanovanj. V Zaresu se jim zdi nesmiselno, da vlada predlaga poplačilo vseh vrst vojne škode.

Za Jelinčiča je odločitev grozljiva
Zmago Jeliničič, SNS, je povedal, da je odločitev vlade grozljiva zadeva, ki spreobrača zgodovinska dejstva, kdo je v Sloveniji uničeval in rušil. Ker se v besedilu omenja tudi škoda, ki so jo naredili partizani, Jelinčič meni, da to kaže na Šturmovo silno vpletenost in povezavo z Rimskokatoliško cerkvijo, ki je podpirala izdajalce.

Tanko prepričan o ugodni rešitvi
Iz SDS-a so sporočili, da si prizadevajo za popravo krivic, ki so jih povzročili politika in politiki prejšnjih obdobij, Jože Tanko je ob tem dejal, da bodo našli rešitev, ki bo ugodna za vse, tudi za Sod. Po Tankovem mnenju se to ni zgodilo že prej, ker so prejšnje vlade selektivno lotile poprave krivic in odškodnine delile le privilegiranim skupinam.

Tudi v LDS-u pozdravljajo pripravljenost vlade, da reši vprašanje povračila škode, sami pa so na to računali, saj je bila obljuba dana že ob obravnavi zakona o zaključku vračanja podržavljenega premoženja.

SLS: Vračilo je treba jemati resno
Jakob Presečnik je v imenu SLS-a povedal, da se je treba zadeve lotiti zelo resno, in da je to še večji finančni zalogaj kot zakon o denacionalizaciji, saj se je tam vračalo pretežno v naravi, tu pa gre za finančna sredstva. Osnutka zakona v SLS-u niso še podrobno preučili.

Povračilo škode iz 2. svetovne vojne