Tadej Slapnik ne želi špekulirati, ali je kdo nezakonito zaslužil s trgovino z orožjem. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Tadej Slapnik ne želi špekulirati, ali je kdo nezakonito zaslužil s trgovino z orožjem. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kakšna je bila vloga Janeza Janše pri trgovini z orožjem tudi po tiskovni konferenci Tadeja Slapnika ni jasno. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slapnik nad Janšo

Poslanec Zaresa Tadej Slapnik je na novinarski konferenci predstavil posamezne dokumente o trgovini z orožjem, s katerih je bila umaknjena stopnja tajnosti. Pojasnil je, da je dokumente pred 14 dnevi pridobil od državnega zbora in jih v tem času "delno preletel".

Gre predvsem za dokumentacijo, ki so jo pri svojem delu zbirale različne preiskovalne komisije, ki so se ukvarjale s trgovino z orožjem. Večina dokumentov, ki jih je predstavil Slapnik, je na podlagi odločbe informacijske pooblaščenke javna že od leta 2009.

"Dokumenti MNZ-ja javni, MORS-a pa ne"
Med drugim je predstavil dokumente ministrstva za notranje zadeve, ki naj bi dokazovali, da je država prodajala zastarelo policijsko orožje. V dokumentih naj bi bilo natančno zapisano, koliko in katere vrste orožja je država prodajala ter za koliko denarja.

Ob tem poudarja, da pa so dokumenti ministrstva za obrambo o trgovini z orožjem še zmeraj tajni. "Zakaj je MNZ lahko pripravil dokumente, MORS pa tega še ni storil, zakaj so dokumenti MNZ-ja lahko javni, MORS-a pa ne," se sprašuje.

"Očitno vidimo, da umik zaupnosti iz orožarskih dokumentov omogoča, da prihaja do odgovorov iz nepojasnjenih zgodb iz obdobja takratnega nedovoljenega trgovanja z orožjem. Mislilm, da je nujno, da se stopnja zaupnosti umakne tudi s strani ministrstva za obrambo in se na ta način omogoči, da slovenska javnost končno izve resnico o orožju," je opozoril Slapnik.

Še zmeraj ostaja zgolj pri domnevah
Na novinarsko vprašanje, ali dokumenti, ki jih je predstavil, odgovarjajo na vprašanje, če se je kdo okoristil s trgovino z orožjem, je odvrnil, da v popolnosti še ne, domnevamo pa po njegovem lahko, da so ti odgovori v delu dokumentov, ki so še zmeraj tajni.

Dokumenti ministrstva za finance iz leta 1993 naj bi sicer, kot pravi, dokazovali, da se z naslova trgovine z orožjem v državni proračun ni stekla "niti marka, niti tolar". "Kdo se je okoristil? Kje ta sredstva so? Domneve na podlagi teh dokumentov obstajajo, odgovori pa še niso tako jasni. Pričakujem, da bodo takrat, ko bodo umaknjene, še ostale stopnje zaupnosti," poudarja.

Povedal je, da obžaluje zastaranje postopkov v trgovini z orožjem, vendar bodo, kot pravi, ob razkritju dokumentov lahko kljub temu državljani pri sebi sprejeli moralno sodbo.

MORS vpleten v poskus ugrabitve Grkov?
Slapnik je izpostavil tudi dopis Marjana Čelca, enega izmed vpletenih v poskus ugrabitve dveh grških državljanov v Celovcu leta 1992, direktorju VOS-a Andreju Lovšinu, v katerem zahteva "povrnitev vseh stroškov angažiranim". Ta dopis naj bi dokazoval, "da so slovenski državljani po naročilu nekaterih veljakov iz MORS-a v Celovcu izvajali kaznivo dejanje".

"Očitno je obrambno ministrstvo pod vodstvom Janeza Janše zbralo pet slovenskih državljanov in jih poslalo v avstrijski Celovec, z naročilom, da izvedejo teroristično dejanje, ugrabitev," pojasnjuje Slapnik. Zatrdil je še, da ne vidi razlike med tem dejanjem in terorističnimi dejanji, ki jih je izvajal nekdanji SDV. Dodal je še, da dokumenti, ki jih je zbral, dokazujejo, da je Janša sam iz zapora poskušal rešiti omenjeno peterico.

Dokumenti objavljeni že v soboto
Časnik Dnevnik je sicer že v soboto objavil del obsežne dokumentacije preiskovalnih komisij, ki so doslej preiskovale trgovino z orožjem. Več tisoč strani gradiva vključuje tako dokumente o trgovini z orožjem kot dokumente preiskovalnih komisij (zapisniki sej, sklepi itd.) o tej trgovini.

Slapnik nad Janšo